Dick Velders(l) en Coos van der Hoek vergelijken de ingezonden ontwerpen in een koude Vikinghal. FOTO: Ben Blom
Dick Velders(l) en Coos van der Hoek vergelijken de ingezonden ontwerpen in een koude Vikinghal. FOTO: Ben Blom

Drakenkop voor Vikingschip gekozen

door Ben Blom

Team wordt samengesteld

Het is alweer vijf maanden geleden dat we de oproep plaatste voor ontwerpen van een drakenkop voor het Vikingschip. Inmiddels zijn er zeven serieuze ontwerpen binnengekomen en vond projectleider Coos van den Hoek het tijd om een keuze te maken.

Wie denkt dat het ontwerpen van een drakenkop voor een Vikingschip een kwestie is van op een druilerige zondagmiddag een paar stripboeken doorbladeren en een simpel schetsje maken, heeft het niet begrepen. De kop moet door een team van vaardige handwerkslieden te maken zijn. Verder moet de kop vele seizoenen mee kunnen en dus moet er rekening gehouden worden met het onderhoud.

Handelschip

Het schip dat in de hal gebouwd wordt is een handelschip. Dat levert een dubio op: als je een herkenbaar Vikingschip bouwt moet er een drakenkop op, hebben we allemaal op school geleerd. Dus als je het schip na de bouw succesvol in wilt zetten, moet die kop erop. In werkelijkheid werden draken- en soms ook wel slangenkoppen gebruikt op de oorlogsschepen, bedoeld om mensen schrik aan te jagen. In de Vikinghal zijn er naast vele grijze haren ook een goede hoeveelheid grijze cellen aanwezig. De oplossing van het dilemma is dat er een kop gemaakt gaat worden die verwijderd kan worden. In het normale gebruik zit de kop er op, bij een historische activiteit met wetenschappelijke aspecten wordt hij verwijderd.

Keuze

De ontwerpen zijn op papier en in hout binnen gekomen. Doordat twee inzenders een model in hout hebben gemaakt, is meteen ervaring opgedaan. Zeven ontwerpen van zes ontwerpers: Dick Velders, Hank Kwint, Aisha van den Hoek, Ruud Waltman, Michiel Otsen en Arend Kooring waren allen van goede kwaliteit. De maakbaarheid heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze, tevens moet de draak afschrikwekkend zijn. De uiteindelijke kop zal worden samengesteld uit delen van de ontwerpen van Ruud, Michiel en Dick.

Meer berichten