Foto: Caroline van Kappel

Dit was het nieuws

Caroline van Kappel - Er is een wetsvoorstel in de maak dat het mogelijk maakt dat kinderen zowel de naam van hun moeder als die van hun vader dragen. Dubbele achternaam dus, indien gewenst. In het verlengde daarvan komt er een wetsvoorstel dat bepaalt dat kinderen op twaalfjarige leeftijd pas hoeven aan te geven of ze het vrouwelijke, mannelijke of geen geslacht aannemen. Geboorteslinger-ketens (Blokker, KPN, Vistaprint) bereiden nu al vast een proces tegen de Nederlandse Staat voor om dat te verhinderen. Ze blijven namelijk zitten met een enorme voorraad 'Hoera een meisje' cq 'Hoera een jongen' slingers.

Nederland onder de veilinghamer

De adelstand verzet zich alleen tegen de dubbele achternaam. De edellieden vrezen voor 'gezichtsverlies' als de dubbele achternaam niet alleen meer hun privilege is. Ze zijn bang dat het onderscheid tussen de adelstand en 'het gewone volk' daarmee geheel verdwijnt. Prinses Christina ziet er echter juist wél weer brood in. Ze gooit haar twee dubbele achternamen (Van Oranje-Nassau en Van Lippe-Biesterfeld) onmiddellijk in de verkoop als het zover is. Voor de hoogste bieder. Zelf hecht ze geen waarde aan haar adellijke en koninklijke afkomst: "Nee, daar koop ik niks voor" zegt de prinses.

Miniatuurstad Madurodam overweegt een naamsverandering. Het attractiepark neemt nadrukkelijk afstand van de suggestie dat het vernoemd zou zijn naar de Venezolaanse dictator Maduro, maar waardeert als noodlijdende attractie, wel alle daaruit voortvloeiende publiciteit en extra inkomsten.Premier Rutte heeft in navolging van Prinses Christina, een uiterst zeldzaam Nederlands object aan een buitenlands veilinghuis aangeboden. Het gaat om het bekende 'Vaasje Nederland'. "Het gaat hier om een hoogstpersoonlijke vondst van mijzelf en ik mag er mee doen wat ik wil", aldus de premier. In maart 2019 komt het vaasje bij Sotheby's onder de hamer.

Hoewel Greenpeace een aantal van de doelstellingen van de 'Gele Hesjesbeweging' onderschrijft, heeft de milieubeweging bewust afstand genomen van de acties. Het gaat Greenpeace dan vooral om de middelen waarmee actie wordt gevoerd. De gele hesjes zijn namelijk gemaakt van plastic en zeer milieuonvriendelijk. Plasticfabrikant Polymess, leverancier van de hesjes, heeft al laten weten het zeer te zullen betreuren als het productieproces moet worden stopgezet. Het bedrijf heeft nog 150.000 gele hesjes op voorraad.

Nu in de toekomst de schone lucht niet meer zomaar uit de hemel zal komen vallen, zijn maatregelen geboden. Albert Heijn speelt daar handig op in door binnenkort te komen met betaalbare biologisch gezuiverde lucht in de vorm van milieuvriendelijke frisdrankflessen. "Het gaat om een tijdelijke aanbieding, zolang de voorraad strekt. HAMSTEREN dus, want op is op!", aldus een AH-woordvoerder.

 

Meer berichten