Sevda Meral werkt onder begeleiding van Dymphna van der Meer aan een van de bankjes voor het Speelpark Horden. Achter hen jongerenwerker Eno Middelham met het hout voor de basisschool.
Sevda Meral werkt onder begeleiding van Dymphna van der Meer aan een van de bankjes voor het Speelpark Horden. Achter hen jongerenwerker Eno Middelham met het hout voor de basisschool. (Foto: Ben Blom)

Brede hulp voor sociale bankjes

DOOR: Ben Blom

Speelpark wordt ondersteund

Twee Wijkse dames, Rachida Buzhu en Dymphna van der Meer hebben vorig jaar het initiatief genomen om oude, houten bankjes op te knappen en samen met kinderen te beschilderen. Dit project heeft de naam 'sociale bankjes' gekregen omdat door hun vrolijke uiterlijk na terugplaatsing plekken ontstaan waar sociale contacten als vanzelf worden aangegaan. Er komen nu ook sociale bankjes in het Speelpark.

Wijk bij Duurstede - Sevda Meral is een van de twee scholieren die onder begeleiding in hun M@S stage een bank oppimpen. Ze hebben een grote vrijheid over hun ontwerp. Omdat de bankjes door de buurt en voor de buurt wordt gemaakt, ontstaat er binding met de buurt

OBS de Horn

Naast de Revianen zullen ook kinderen van basisscholen onder begeleiding sociale bankjes schilderen. Het hout hiervoor is inmiddels gearriveerd en wordt op de foto geïnspecteerd. Docent Irma Biesters kent de groepen die bij de Horn bankjes gaan aanpakken. We filosoferen welke thema's gekozen zullen worden. Sport is belangrijk voor de kinderen, maar ze zijn ook veel met games bezig. Via IPC, het programma van waaruit op de Horn les wordt gegeven, heeft groep 7 kennis gemaakt met impressionisme en de Stijl. De kinderen waren onder de indruk van het Rietveld Schröderhuis. Wie weet komt dat op een van de banken terug. Directeur Jan Heijman is enthousiast over het speelpark. Hij vindt het belangrijk dat de regels nageleefd worden en dat degenen die zich daar niet aan houden aangesproken worden, door gezagsdragers, maar natuurlijk ook door de jongeren en volwassen bezoekers.

Het leugenbankje

Wijk heeft een traditie met bankjes. Zo heeft het leugenbankje bij de toegangspoort van het kasteel een dichter geïnspireerd, op de muur is het resultaat te lezen. Burgemeester Guus Swillens heeft persoonlijk gezorgd dat een tweede locatie voor het leugenbankje in de haven overdekt werd.

Gedicht of easter egg?

Mogelijk worden Wijkse dichters geïnspireerd door deze nieuwe sociale bankjes om de creativiteit van de jongeren te verwoorden, misschien zelfs wel een van de leerlingen en ontstaat er een samenwerking tussen schilder en dichter. Wie weet verstoppen de schilders "easter eggs" in hun ontwerpen? We zullen het in juni weten, als het speelpark feestelijk wordt geopend.

Meer berichten