Veel aandacht voor het voorlezen

Foto: Ben Blom

Door Ben Blom

In de laatste week van januari was er in Wijk veel aandacht voor het voorlezen. Op lagere scholen werd er door ouders of bekenden voorgelezen: onze Burgemeester Tjapko Poppens deed dat vorige week woensdag op OBS Piet de Springer in Langbroek.

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden, maar zeker in de hogere klassen van de basisschool kunnen ze dat natuurlijk zelf ook. En op veel scholen zijn er voorleeswedstrijden woe dat het beste kan.

Ook op woensdag had de bibliotheek de kinderen, waarvan ze op school weten dat die goed kunnen voorlezen, uitgenodigd.Jury

De jury stond onder voorzitterschap van Cora Dirckx en bestond verder uit Marion Grondijs en Victor van Bergeijk. Vanuit het publiek kon je merken dat de jury het leuk vond om boeken die minder bekend zijn, in de wedstrijd te horen. Natuurlijk werd er ook gelet op afwisseling in stem en toon.

In iedere ronde nemen negen kinderen het tegen elkaar op. Vanuit Wijk, Veenendaal en Leersum gaan drie kinderen door naar de regionale ronde in Amerongen. Vandaaruit gaan er drie naar de provinciale ronde in Nieuwegein en uiteindelijk wordt op 22 mei de Nationale Voorleeswedstrijd met de provinciale kampioenen gehouden.

Alle deelnemers in de raadszaal zijn winnaars en dat kon je horen. Ze maakten het publiek nieuwsgierig naar het vervolg van het boek waar we een stukje van hadden kunnen horen. Step, Hidde en Julia, die ook op de foto's staan, gaan ons vertegenwoordigen in Amerongen.

Een van de deelnemers, Fabian van Beers van het Anker, Wilde blijkbaar laten zien dat hij heel trots is op de Wijkse kinderboekenschrijver Jozua Douglas, want hij las voor uit diens spannende boek De gruwelijke generaal.

De Raadszaal zat vol met publiek, waaronder veel kinderen: naast klasgenootjes ook familieleden en vriendjes. Er waren spandoeken en tekstborden, maar er werd vooral heel goed geluisterd naar de voorlezers. Een paar uur luisteren lijkt heel erg lang maar bleek met deze voorlezers snel voorbij te gaan.

Meer berichten