Timo Westland, Maurice Porters en Bas van den Eshof voor de wagen van de duikploeg. FOTO: Ben Blom
Timo Westland, Maurice Porters en Bas van den Eshof voor de wagen van de duikploeg. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Post Hordenweg leidt mensen op

De post Hordenweg van de brandweer heeft sinds enkele maanden vier nieuwe mensen aan boord. Dylan Overgoor, Timo Westland, Maurice Porters en Bas van den Eshof. De opleiding voor een vrijwillige brandweermens is qua niveau gelijk aan die van een beroeps. Er worden hoge eisen gesteld aan fysiek, kennis en houding.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - De Wijkse Courant zoekt de vier nieuwe leden van het korps op maandag op, na hun oefenavond. Dylan, de jongste van het stel, is meteen na de oefenavond vertrokken, hij heeft nachtdienst. Hij is in opleiding voor brandweerman. De andere drie worden opgeleid als duiker, Dylan heeft daar de leeftijd nog niet voor.

Duikers

Maurice is al sinds juli aan het korps verbonden. Hij woont nu bijna vier jaar in Wijk en zag dat er vrijwilligers gezocht werden. Het leek hem een goede manier om meer mensen te leren kennen. Zijn eerste gedachten waren om het korps in algemene zin te ondersteunen. De postcommandant zag echter een toekomstig duiker in hem, mogelijk ook omdat hij eerder al aan sportduiken had gedaan. Bas heeft een beveiligingsachtergrond, en maakt in zijn vak ook het een en ander mee. Timo wilde naast zijn baan in de zorg nog meer voor anderen betekenen en vond dat in de brandweer.

Beeld

Van de toekomstige duikers had niemand echt een beeld wat het brandweervak in hield. Dylan had via zijn vader, ook brandweerman, al wel wat meer informatie.

Goed opgenomen

De mannen voelen zich zeer welkom als lid van de club. Vanaf het begin zijn ze goed opgenomen. Ze merken dat de collega's je ook graag helpen. In de start werd uiteraard gekeken hoe de zwemcapaciteiten zijn. Nu, een half jaar later en veel zwemuren verder, zeggen ze daarover: "we konden net genoeg zwemmen om niet te verdrinken." Gelukkig nam ervaren duiker Roel Huijbers de taak als mentor op zich. De drie merken dat ze vanuit het korps alle ondersteuning krijgen die nodig is.

Mentaal

De mannen zien dat in het korps veel aandacht is voor de mentale kant. Iedere oefenavond wordt een rondje gemaakt waarbij ook de moeilijke momenten worden doorgesproken. De mannen hebben er zin in, ook al weten ze dat ze nog een stevige training door moeten. "Ik wil de auto op", omschrijft Timo dat gevoel.
Voorlopig blijft het bij een foto voor de Wijkse Courant vóór de duikerswagen .

Meer berichten