Vol trots heeft oefencoördinator én vrijwilliger Gertjan de Vries het nieuwe voertuig aan de kade geparkeerd. FOTO: Ben Blom
Vol trots heeft oefencoördinator én vrijwilliger Gertjan de Vries het nieuwe voertuig aan de kade geparkeerd. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Wijkse Brandweertaken op het water

Een bijzonder specialisme

Vorige week dinsdagavond botste een schip op een duwboot met vier liggers. Deze combinatie van 190m gaat bij Wijk door een sluis van 265m. De combinatie omvat de hele breedte. De duwboot liep van achteren schade op. Duikers van de brandweer hebben het gat proberen te stoppen, verder heeft de brandweer water uit het schip gepompt.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede -Wijk ligt aan de rivier Nederrijn en Lek en wordt doorsnede door het Amsterdam Rijn Kanaal. Dit vraagt van het korps aan de Hordenweg een specifieke aanpak qua kennis, procedures en hulpmiddelen. Recent heeft de Post Hordenweg een compacte tank autospuit in gebruik genomen, die bij uitstek geschikt is voor inzet bij schepen: het heeft een tank van 4.000 liter water en een spuit voor op de neus van de wagen.

Samenwerken

Bij een incident aan boord van een schip moet de brandweerploeg nog meer dan anders met partijen samenwerken: als de ploeg bij een incident komt, of zoveel eerder als mogelijk, zal contact worden gezocht met de schipper. Deze kan vertellen of de ploeg veilig kan werken en welke acties de bemanning al heeft genomen. Bovendien kent de schipper de indeling van zijn schip en de lading.

Op het water is RWS de bepalende partij. Deze bepaalt waar een schip heen mag of waar het mag verblijven. RWS heeft ook het overzicht welke schepen ze waar bevinden en welke lading er aan boord is.

Termen en vaktaal

Op het water heb je niet zo veel aan het dagelijks taalgebruik: een etage heet een dek, links en rechts (in vaarrichting) bak- en stuurboord. Bij een tankschip is in het algemeen sprake van één vloeistof, bij containerschepen kunnen het meerdere met verschillende bestrijdingsprofielen zijn. Markeringsbordjes geven de stof aan die vervoerd wordt en onder welke bestrijdingsklasse ze vallen. Als een schip zijn positie doorgeeft, zal dat vaak een hectometerpaaltje zijn en of hij aan de linker-of rechterkant is afgemeerd. Ook daar moet het korps mee kunnen werken.

Meer berichten