In 2018 waren de kosten 4.000 euro lager dan in 2016.
In 2018 waren de kosten 4.000 euro lager dan in 2016. (Foto: Ben Blom)

Drie jaar Wijks vuurwerk: Plan werkt

door Ben Blom

Gemeente bespaart - jeugd wint

Nog maar net twee jaar geleden werd er in Wijk rond oud en nieuw voor 13.000 euro vernield aan straatmeubilair. De jaren ervoor was de schade in stijgende lijn.

Wijk bij Duurstede - Januari 2017 nam de Wijkse Courant in een interview met wethouder Hans Marchal de lijst van vernielingen door. Zo veel geld wat beter besteed had kunnen worden, stelden we vast. De wethouder sloot af met de woorden, "dat had ik liever aan de jongeren willen besteden". Die zin bleef hangen.

Letterlijk

Toen we in november contact met de wethouder zochten, kon hij die zin letterlijk citeren. Er kwamen ideeën voorbij, van een feesttent zoals in Langbroek tot een spectaculaire brandweeroefening. Jongerenwerker Eno Middelham werd erbij betrokken en die liet weten dat jongeren prima in staat zijn om zelf doelen vast te stellen.

Aanpak

Middelham ging op pad om uit te vinden of het idee van de wethouder zou aanslaan. Aanvankelijk was er ongeloof bij de jongeren, dat na de publicatie in de Wijkse Courant afnam. Eno benaderde jongeren met gezag binnen de groep. Zij moesten leeftijdsgenoten overtuigen. Na enkele gesprekken bleken ze bereid als ambassadeurs van het plan actief de straat op te gaan.

Facebook

Op Facebook kwamen meteen reacties in de sfeer van: "als ik vandaag niet door rood rijdt, waar kan ik dan geld ophalen?" Ook de VVD gaf onmiddellijk aan het onjuist te vinden dat daders beloond worden. De actie is echter bedoeld om door groepsdruk vuurwerkschade te voorkomen.

Deskundigen positief

De Wijkse aanpak trok aandacht van landelijke bladen en radiozenders. Vlak voor Kerst werd fractievoorzitter Ed Speijer kritisch ondervraagd op WNL door een neuroloog, partijgenoot en lovend over de aanpak. De vrijdag erop ontving Marchal op BNR radio de complimenten van een gedragspsycholoog, gespecialiseerd in jongeren. Eveline Crone, oprichter Brain & Development Lab aan de Universiteit Leiden, sprak recent nog lovende woorden over de Wijkse vuurwerkaanpak die in haar ogen meer resultaat bereikte dan landelijke campagnes. Inmiddels heeft de gemeente 6.000 euro bespaard en wordt bijna 15.000 euro extra aan jongeren besteed.

Motie

Op 6 november diende de VVD een motie in om de schade aan particuliere eigendommen mee te rekenen. Deze motie werd door de overige raadsleden weggestemd. Op 15 januari wordt desondanks eenzelfde motie ingediend. Maar de aanpak die uitstekend blijkt te werken voor gemeentelijke eigendommen zal haar kracht kunnen verliezen als ze te breed wordt ingezet. In Nord Deutschland (Ditmarschen) hebben lokale kunstenaars bushokjes beschilderd. Vanaf dat moment bleven de hokjes schoon. Mogelijk een nieuw initiatief in Wijk?

Meer berichten