Foto: Ben Blom

Kunstreis heeft grote indruk achtergelaten

Door Ben Blom

De kunstenaars van het Rondeel wilden graag een kunstreis naar Frankrijk maken om de eigen creativiteit te versterken en op te frissen. Maar zo'n reis kost geld. Ze zijn een crowfunding gestart met als fundament een gefilmde rap die ze zelf hebben uitgevoerd.

De kunstenaars zitten aan de koffie als we langs komen. Op die dag worden de nieuwe werken gekozen die in de uitleencollectie zullen worden opgenomen. Spannend natuurlijk, want je wilt graag dat jouw werken daar tussen zitten. De stemming wordt vrolijk als begeleider Ron Kluft vertelt dat we over de kunstreis willen praten.

De kunstenaars hebben goede herinnering aan het verblijf in Frankrijk. Op de eerste dag kwamen ze vroeg in de avond bij hun verblijf Chessy le Press. De dag erop werd er in "Les jardins de Boi Gerard" buiten op locatie geschilderd. De rust van het park was heerlijk na de lange reis de dag ervoor.

De derde dag was geheel gewijd aan La Fabuloserie, waar architect Alain Bourbonnais op een landgoed een enorme collectie out-sider-art heeft ondergebracht. Ieder hoekje, elke meter muur herbergt weer een andere prikkeling van de creatieve geest. De bedoeling van Alain was om te tonen hoe breed dit genre is. Binnen veel schilderijen en beelden, buiten naast de beelden ook installaties. Vooral dit bezoek, dat als hoogtepunt van de reis werd ervaren, heeft veel indruk gemaakt op de 33 kunstenaars. De vierde dag ging via Lille met een bezoek aan het museum.

Eenmaal terug zie je kunstenaars die hun indrukken in nieuwe werken verwerken. Een aantal is vrijer gaan schilderen. Opeens staat er een schilderij met vissen waarin stof is verwerkt. Het patroon van de stof en het geschilderde deel versterken elkaar. Louis Stam, die het laatste jaar al wat abstracter was gaan schilderen, is na de reis gestart met een object waar stof een belangrijke rol speelt: Het wordt een ridder op een kip legt hij uit. Er komen nog steeds nieuwe ideeën na de reis. De expositie naar aanleiding van de kunstreis wordt daarom nog even uitgesteld.

De ontwikkeling gaat, ook na de reis gewoon door. Zo heeft René van Breene zich in het gemeentemuseum laten inspireren voor het groene doek dat hij nu onderhanden heeft.

Een bezoek aan de kunstuitleen en het atelier van het Rondeel geeft nieuwe energie. Kunstenaars durven hun nek uit te steken, wat bezoekers inspireert om stappen te zetten in hun eigen activiteiten.

Meer berichten