Christina, Theo, Adriaan en Ruud worden begeleid door Dick Velders(staand). FOTO: Ben Blom
Christina, Theo, Adriaan en Ruud worden begeleid door Dick Velders(staand). FOTO: Ben Blom

Oude techniek leeft in Wijkse studio

Wie aan etsen denkt, zal in het algemeen aan Rembrandt denken. In zijn tijd was de techniek een mogelijkheid om een werk meermaals af te drukken en hiermee een betere bron van inkomsten te verwerven. We gaan op zoek naar een Wijkse groep die deze oude techniek beheerst.

Etsen is een druktechniek waarbij de maker krast in de waslaag die een metalen plaat afdekt. De plaat wordt daarna in een bad met een zuur of base gelegd, waarbij het metaal onder de kras wordt weggevreten. Bij het drukken wordt er inkt in de ontstane lijnen gewreven. Nadat de plaat is schoongemaakt, wordt hij op de etspers gelegd. Op de plaat word een vel papier van goede kwaliteit gelegd dat daarvoor nat is gemaakt. Over het papier komt een dikke laag vilt, die zowel zorgt dat het papier in de gekleurde lijnen wordt gedrukt, als het vocht tijdens het persen van het papier opneemt. De etspers zorgt er voor dat de inkt van de plaat naar het papier gaat.

Voor het proces heb je een pers nodig en een zuur- of basebak met luchtafvoer. Dat vereist ruimte en kapitaal. In de praktijk zullen etsers een atelier delen of, zoals in Wijk, naar een bestaand atelier gaan. Dick Velders heeft zo'n atelier waarin hij les geeft en etsers begeleid. "Als je meerdere etsers bij elkaar hebt, leren ze ook van elkaar, Je ziet hoe je het eindresultaat kunt beïnvloeden." door Ben Blom

Meer berichten