Tekst en foto's: Ben Blom
Tekst en foto's: Ben Blom

Wijkenaren in hun professie

door Ben Blom

Het is voor jongeren niet gemakkelijk om een baan te vinden die bij hen past. De Wijkse Courant praat met drie Wijkse professionals over de drempels en valkuilen die zij hebben moeten overwinnen. Kiki Maat was een van de eerste fashion bloggers. Haar "Chicks about fashion" staat in de top 100 beste fashion bloggers. Ze werkt als marketing professional in de modebranche. Giovanni Sturkenboom is een allround theaterdier en ondernemer. Zijn bedrijven zoeken (betaald) publiek bij populaire TV-programma's, het castingbureau zoekt passend acteurs bij een rol en het productiebedrijf start na eerdere producties nu met een eigen musical: "Stil in mij". Mimoent is met haar team verantwoordelijk voor integraal overzicht, kennis en expertise op het gebied van onder andere Identity & Acces Management, Risk & Cyber Security bij de Rabobank. Ze werd in 2016 verkozen tot Etnische Manager van het jaar, In 2017 won de Computable Award voor de categorie Digital Leadership & Diversity en in 2018 is ze benoemd tot één van de Goudhaantje in Nederland. Alle drie deze Wijkse professionals hebben drempels moeten overwinnen. Ze willen jongeren inspireren om hun dromen na te streven. Op 21 februari staan in 't Revius andere professionals klaar om met jongeren in gesprek te gaan.

Mimoent Haddouti was vier, toen ze bij haar vader, die bij de steenfabriek werkte, in Wijk kwam wonen. Ze is het derde kind van negen. Haar ouders leefden haar voor dat je hard moet werken om iets te bereiken. Ze had tijdens haar schooltijd vaak meerdere baantjes. Haar huiswerk deed ze in de avonduren en onderweg in de bus. Na haar VHBO I&E, nam ze een tussenjaar. Daarna startte ze als secretaresse bij de RABO. Daarnaast begon ze met HBO rechten. Ze was inmiddels getrouwd en haar kind speelde tussen de leerboeken waaruit zij zat te studeren. Het bleek geen garantie voor een nieuwe baan: na veel sollicitaties kwam er een vacature beschikbaar bij een voormalig manager waar ze startte bij een projectbureau. In de jaren erna ging het snel, in sommige periodes had ze twee banen tegelijkertijd waarna ze doorgroeide als manager. Startte met kleine teams wat door de jaren heen gegroeid is naar een executive positie rapporterende aan de Raad van Bestuur waar ze een team van ruim 300 mensen aanstuurt. Het afgelopen jaar heeft ze de leader development en strategie in Harvard gedaan. Mimoent heeft een paar adviezen; stop nooit te vroeg met studeren, er later mee starten kost veel moeite. Als je weet wat je wilt, zoek dan contact met een werkende professional zodat je een beter beeld over de functie krijgt. Wees actief met netwerken. Mimoent heeft met twee andere topprofessionals het initiatief Power4Talent gestart, dat studenten helpt om een brug te slaan tussen studeren en bedrijfsleven Mimoent heeft een LinkedIn-profiel. Ze is nu 37 jaar.

Kiki Maat wist al heel jong wat ze wilde worden: beroemd! In de Windroos deed ze mee aan de schoolmusical, bij Roel Tijhof in een musicalgroepje, ze hockeyde en zat op tap-les. Tijdens de schoolperiode was ze stand-in voor Polleke. Bij diverse producties was ze figurant. Na haar HAVO ging ze op auditie bij de Toneelschool Maastricht: ze kwam er niet door heen. Haar wereld stortte in. Afgewezen. Door de school en door de wereld. In het gezin was de aandacht gericht op drie ernstig zieke familieleden. Er kwam een moeder en dochter gesprek: waarom denk je dat je alleen goed bent in toneel? Je kunt je dan toch ook goed inleven in een ander, je kunt overtuigen, je kunt voor groepen spreken. Jij kunt dan toch veel meer dan toneel? Het gesprek gaf energie. Kiki ging communicatie studeren, werd letterlijk "het gezicht van Fontys" op folders en in bushokjes. De stage deed ze in de mode en bij een politieke partij studeerde ze af. Ze was in die periode een blog gestart en ging met haar vriend een jaar naar Sarajevo. Na dat jaar kwam ze terug in Wijk. Ze raakte zwanger en plots ging de relatie na 11 jaar uit. Haar blog, die op een laag pitje had gestaan, moest nieuw leven in worden geblazen: ze kwam niet in aanmerking voor een uitkering. Via haar blog heeft Kiki een nieuw netwerk gebouwd waaruit ook aanbiedingen kwamen, waardoor ze voor haar dochter kon zorgen. Ze werkt nu als marketing professional voor een modemerk en haar blog Chicks about fashion. Ze helpt de gemeente met de communicatie rondom het jongeren project op 21 februari. Kiki is 27 jaar.

Giovanni Sturkenboom had een gelukkige tijd op de basisschool. Hij heeft daarna de middelbare school in Maarsbergen bezocht. Toen hij naar de Musical Mamma Mia! ging, wist hij: "dit wil ik ook", Hij deed mee aan het theatergroepje van het Rondeel, was actief bij het Wijks Atelier. Hij startte met een musicalopleiding en vroeg zich in die periode af: "wat wil ik" en "wat kan ik". Hij volgde het advies op om opleiding administratie te gaan doen. De vele workshops, die hij daarnaast deed, wilde hij zelf kunnen betalen, dus werkte hij in het Kruidvat en later de horeca. Hij was in diverse rollen actief in en om het theater. Mogelijk doordat hij op de middelbare school gepest werd, is hij gevoelig voor de sfeer om hem heen. Als die goed aanvoelt wil hij er tijd in investeren, of inmiddels geld vanuit zijn bedrijf. Mogelijk ook door die periode, kan hij goed reflecteren. Beide eigenschappen hebben hem zeer geholpen bij het opstarten van de bedrijven onder de naam STENT (Sturkenboom's Theater EN Televisie). Giovanni adviseert jongeren om eerst te focussen op een werkveld en pas later breder te kijken. Zelf besloot hij dat "als het elders niet lukt dan doe ik het zelf". Inmiddels werkt hij op landelijk niveau met een dito netwerk. Hij heeft geleerd te delegeren en leiding te geven aan teams met vaste en wisselende krachten. Kwaliteit is uitgangspunt voor hem. Komend jaar maakt hij de grote stap om zelfstandig een musical te brengen. De afgelopen jaren heeft Giovanni heel erg hard gewerkt. Hij is in het Gooi gaan wonen om de reistijden te verlagen. Giovanni is 25 jaar.

Meer berichten