Annie en Anton Miltenburg werden -nog voor de sleuteloverdracht- thuis opgehaald. Anton reed zelf naar de kazerne. FOTO: Ben Blom
Annie en Anton Miltenburg werden -nog voor de sleuteloverdracht- thuis opgehaald. Anton reed zelf naar de kazerne. FOTO: Ben Blom

Korpsavond 2018 kijkt terug op een intensief jaar

Door Ben Blom

De Korpsavond van post Hordenweg was dit jaar in meerdere opzichten bijzonder: Anton Miltenburg nam na 34 jaar afscheid, er zijn vier nieuwe vrijwilligers bij het Korps en de twee sleutels van de nieuwe voertuigen werden overhandigd.

Het brandweerkorps Wijk bij Duurstede was dit jaar drukker met de uitruk: 113 keer, waarvan 53 voor brand. De veelzijdigheid van het korps blijkt uit het gegeven dat daarnaast drie keer voor ongevalsbestrijding gevaarlijke stoffen, 32 keer voor hulpverlening, 15 keer voor gezondheid en 10 keer voor duiken werd uitgerukt. De inzet voor reanimaties, nu al voor het tweede jaar, wordt door de korpsleden als zeer nuttig ervaren. Advocaat Jan Boone wilde zijn dankbaarheid tonen, het korps accepteerde uiteindelijk een kratje.

Het korps is erg tevreden met de nieuwe voertuigen. Doordat men nu ook beschikt over een spuitmogelijkheid aan de voorkant van het voertuig, komen er nieuwe mogelijkheden beschikbaar bij een incident in de uiterwaarden, bij een schip op de rivier of het kanaal en in de smalle straatjes in het centrum. In maart is iedereen getraind met de voertuigen en hun specialistische gereedschappen en worden ze in gebruik gesteld.

De burgemeester kwam als een van de laatste handelingen in zijn eerste termijn, de sleutels overhandigen aan de chauffeurs. Tjapko is samen met zijn vrouw - die van huis uit met de brandweer is opgegroeid, een vaste gast op de korpsavond. Bij de demonstratie van de voertuigen blijken ze niet alleen zeer geïnteresseerd, maar ook goed op de hoogte. Dit goede contact wordt ook door het korps zeer gewaardeerd.

Het is bij dit korps gebruikelijk bij een afscheid van zoveel jaren, naast het officiële deel op de korpsavond een onofficieel afscheid te nemen. Tijdens een oefenavond bleek Anton onverwachts een aantal bekenden uit het oude gebouw van Nogges te mogen redden, naast zijn partner en hun dochters ook nog een van zijn eigen koeien.

Als ervaren korpsleden vertrekken, moeten er uiteraard ook nieuwe komen. Dit jaar hebben Bas Eshof, Dylen Overgoor, Timo Westland en Maurice Portiers zich gemeld. Wij zullen de nieuwe korpsleden volgen zodat hun toekomstige collega's - mannen en vrouwen - een beetje een beeld kunnen opbouwen wat het betekent om bij dit korps de Wijkse samenleving te dienen. Door de goede opleiding en collegialiteit leer je dit op een professionele manier.

Meer berichten