Foto: Christi Wijnen

Annie Kwint-Abbing

Elke twee weken een portret van een 'Echte Wijkse', een titel die je alleen mag voeren als je in Wijk geboren en getogen bent, of niet? Christi Wijnen uit Wijk bij Duurstede gaat op pad om Echte Wijksen te ontmoeten en ze aan u voor te stellen. Deze week: Annie Kwint-Abbing. Annie is in 1948 geboren op Aalswaard 4. Ze heeft de huishoudschool gedaan in Wijk bij Duurstede waarna ze in de avonduren een opleiding tot modinette volgde in de Muntstraat. In de Volderstraat werkte ze bij 'Wijkova' waar kostuums gemaakt werden.

Wijk bij Duurstede - Na haar huwelijk met Dick is ze hiermee gestopt. Vanaf die periode heeft ze jarenlang o.a. de Wijkse Mavo schoongemaakt. Het jonge stel woonde het eerste jaar van hun huwelijk in bij Annie's moeder tijdens de diensttijd van Dick. Ze betrokken in 1974 hun huis aan Aalswaard 8 waar zij volgend jaar alweer 45 jaar wonen.

Annie is dan ook verknocht aan hun plekje langs het water, hun uitzicht vanuit de woonkamer is een levend schilderij. Ze laat foto's zien van hoog water waarbij vier keer het water binnen tot aan de vensterbank stond. De ravage was dan groot. De laatste keer was in 1995. Ze weet niet of ze er nog blijven wonen als dit nog een keer gebeurt, 'ik moet er niet aan denken!' zegt ze. Het leverde wel prachtige plaatjes op en de saamhorigheid was enorm tijdens die periodes. 'Wie in Wijk woont is een Wijkenaar' zegt Annie. 'De oude generatie verdwijnt nu wel snel, ik ben eigenlijk een "ouwe ovenaar".'

Meer berichten