Foto: Ben Blom

Wijkse Dienst vervoert alle leeftijden

Niet meer weg te denken

De Wijkse Dienst heeft recent haar derde auto in bedrijf genomen. Weer elektrisch, net als de andere twee. De Wijkse Courant is benieuwd waar al die auto's voor worden ingezet en rijdt een middaguurtje mee.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Chauffeur James staat ons al met een brede lach op te wachten. Die lach was er al in juni 2016 toen de Wijkse Dienst werd gestart. Ooit bedoeld om werknemers en gasten van de bushalte naar het bedrijventerrein te brengen, bleek er een grote behoefte om binnen de drie kernen vervoerd te worden. Nu twee en een half jaar later, hoort de Wijkse Dienst tot het normale straatbeeld in de drie kernen.

Geplande ritten

James heeft drie geplande ritten op het programma staan, rond dit middaguur zijn het vaak Wijkenaren in de tweede helft van hun leven. De dag is begonnen met ritten voor de kinderen van de brede school het Anker. Ongeveer de helft van de ritten zijn vooraf gepland, de ander helft zijn telefonisch aangevraagd. We halen mw. van Duivenvoorde thuis op. Ze is een regelmatige klant. Zo weet ze nu al dat ze de volgende dag en de dag erop ook in de auto van de Wijkse Dienst zal zitten. We brengen haar naar de fysiotherapeut. Ze is zeer tevreden over de chauffeurs: ze zijn allemaal erg aardig, maar James is het alleraardigst zegt ze met een knipoog. De Dienst is ook handig voor als je naar Cothen, naar het tandtechnisch laboratorium, moet.

Markt

Mw. Schram wordt op de Markt opgehaald. Er was zojuist een begrafenis en ze wordt naar huis gebracht. Voor haar is de Wijkse Dienst niet meer weg te denken, ook zij gebruikt hem als ze naar de therapeut gaat. Steeds meer mensen gebruiken de Wijkse Dienst als ze boodschappen gaan doen of hebben gehaald. Bij de derde rit halen we meneer Visser op bij de therapeut. Hij gaat nu de tweede keer met de Wijkse Dienst en wordt naar huis gebracht. Het werkt prima, als je moeite met lopen hebt, wordt je ter plekke afgeleverd en je hoeft niet naar een parkeerplek te zoeken.

Jongeren

Het gebruik van de Wijkse Dienst is niet aan leeftijd gebonden. Soms leren jongeren de dienst kennen door een gebroken been en blijven hem ook na de revalidatie gebruiken omdat hij erg handig en plezierig wordt ervaren.

Samenwerking

De stichting achter de Wijkse Dienst zoekt en vindt samenwerking met de Boogh, het E&E, maar ook met het Anker, waarvoor ze kinderen vervoert. Op vrijdag worden pakketjes voor De Voedselbank gebracht en op woensdag rijdt de Wijkse Dienst voor de aanschuiftafel bij de Torbijn in Langbroek.

Evenementen

De Wijkse Dienst rijdt op weekdagen maar bij evenementen kunnen ook afwijkende afspraken worden gemaakt. Zo reed de Wijkse Dienst b.v. ook op de Kunstmarkt (die in het weekend is).

Mobiel betalen

Binnenkort gaat de Wijkse Dienst over naar mobiel betalen met pinpas, zodat er geen of nauwelijks geld aanwezig is.

De Wijkse Dienst rijdt op alle weekdagen, ook 24 december. Alleen op oudjaarsdag worden alleen de vaste geplande ritten uitgevoerd

Meer berichten