Foto: Ben Blom

Nieuw élan in de Wijkse binnenstad

Energieke jonge ondernemers

Na de crisis zijn het juist de jonge ondernemers die de durf tonen om een onderneming in de binnenstad op te zetten. We gaan op pad om ze te ontdekken.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Yves levert in de Peperstraat originele delicatessen uit zuidelijke landen, Anneke is samen met haar moeder Anna in dezelfde straat een speciaalzaak in houten speelgoed gestart. Ellen Natuurlijk is na diverse nationale prijzen de startperiode voorbij evenals Tim die met Kaashuis Dorestad zojuist naar een prominente plek op de Markt is verhuisd. Ook Lindsay en Wilco hebben al wat prijzen binnengesleept als Visspecialist in de Veldpoortstraat, net als overbuurvrouw Desiree van C'estbon op haar gebied. Tim heeft het Terras in de Stadshaven overgenomen en Roel is net terug van zijn studiereis naar Japan voor zijn SushiinWijk.

Uyt in Wijk

Patricia is met haar schoonmoeder Jacqueline aan het opruimen en schoonmaken, vlak voor de opening van Uyt in Wijk. Beiden verzorgden al de thuisgebakken appeltaart voor buurman Thuys in Wijk waar Patricia's partner Wesley de scepter zwaait. Er is ook in deze drukke periode, tijd voor een koffie. Patricia vertelt dat het pand vrij kwam op het moment dat zij een nieuwe keuze bij haar werk moest maken. Ze had al wel eens overwogen om een overstap naar de horeca te maken. En als ze deze kans zou laten lopen kwam die misschien pas na vijf jaar weer voorbij. Ze weet inmiddels wat ze wil: Uyt in Wijk wordt een koffiebar waar je ook lekker kunt ontbijten en lunchen. Het assortiment koffie (thee, chocolade) is breed en van goede kwaliteit. Voor de lunch wordt er naast speciale dieetwensen (suiker/gluten) ook extra aandacht gegeven aan de jonge bezoekers: je kunt er o.a. een boterham met chocolade hagel bestellen.

Kinderhoek

Patricia kent uit eigen ervaring de behoeftes van jonge kinderen. In haar bedrijf is een prachtige kinderhoek ingericht van speelgoed uit de Peperstraat.

Samenwerking

Net als bijna alle andere jonge ondernemers, zit samenwerken bij Patricia in het bloed: de lunch wordt samengesteld uit het assortiment van collega ondernemers: de bakker, slager, kaas- en visspecialist. De appels voor de huisgemaakte appeltaart zijn in het seizoen Elstars van de Wijkse telers. Uiteraard wordt er voor de inkoop samengewerkt met buurman en partner. Bij Thuys in Wijk koop je lekkere dingen die je thuis samen op eet en drinkt, bij Uyt in Wijk ga je de deur uit om anderen te ontmoeten of gezellig een bakkie te doen. Bij Thuys koop je een grote reep chocolade of een doos bonbons, bij Uyt geniet je van een zelfde, klein reepje of een bonbon bij de koffie.

Sfeerbepalend

Het zijn de lokale ondernemers die voor sfeer in de binnenstad zorgen. Zonder hen geen kerstverlichting, geen plantenbakken en geen bijdrages aan de vele evenementen.

Meer berichten