Hans de Vries van  Lease Result is een van de twaalf ondernemers/managers die, in dit geval bij Babette en Floor(r), een sollicitatie gesprek voert
Hans de Vries van Lease Result is een van de twaalf ondernemers/managers die, in dit geval bij Babette en Floor(r), een sollicitatie gesprek voert (Foto: Ben Blom)

Revius solliciteert in speeddate bij Wijks bedrijfsleven

In de loop der jaren is er een stevige samenwerking ontstaan tussen de scholen en het bedrijfsleven.

Wijk bij Duurstede - Als voorbereiding op de stageperiode in januari wordt er - dit jaar voor de derde keer - een sollicitatieronde georganiseerd voor de groep T3. Eerdere jaren kwamen managers en ondernemers in de klas vertellen wat er in hun bedrijf gebeurt. De kloof tussen schoolklas en een beroepsactiviteit was voor de kinderen niet altijd in een korte presentatie te overbruggen. In de huidige opzet bereiden leerlingen zich voor op basis van een advertentie en de bijbehorende pagina op internet.

door Ben Blom

Twee minuten

Ervaren selecteurs zeggen nog wel eens dat er binnen twee minuten al een idee ontstaat of de kandidaat door kan naar de volgende ronde. Bij speeddating gaat het precies om die eerste twee minuten. De kandidaat gaat samen met een beoordelaar (klasgenoot) in gesprek met een manager uit het bedrijfsleven. De deelnemer heeft in de voorbereiding gekozen uit een tiental vacatures, waarvan er meerdere in de eigen studierichting zijn.

Zenuwachtig

Net als in het echt zijn de meeste kandidaten de eerste keer zenuwachtig. Soms horen ze van de selecteur dat dat heel normaal is, omdat de meeste kandidaten dat zijn. Een selecteur houdt daar rekening mee. Vaak kun je vaker dan één keer gaan en dan zijn de zenuwen meestal onder bedwang.

Babette en Kaisa

We spraken achteraf met Babette en Kaisa. Kaisa had nog geen ervaring met bijbaantjes. Ze had de functie buurtsportcoach welzijn uitgekozen. Ze merkte dat ze wel een beetje zenuwachtig was. Toch liep het gesprek goed. Babette had al eens een bijbaantje gehad. Misschien daarom voelde ze zich wel gespannen, maar niet zenuwachtig ook bij haar ging het gesprek goed. Beide dames vinden het zinvol dat de speeddate jaarlijks plaats vindt en vooral dat het met mensen buiten de school gebeurt.

Januari

In januari gaat iedereen op stage. Ooit was het gebruikelijk dat dat vooral op hun vroegere basisschool gebeurde. Lekker veilig, want daar kende je de situatie en de mensen. Door een goede samenwerking met de Ondernemerskring Wijk (OKW) zijn er stageplaatsen bij de Wijkse bedrijven ontstaan, waar de leerlingen uit kunnen kiezen. De laatste jaren mogen ze ook zelf een stageplaats benaderen en gebeurt dat ook.

Goede naam

Schooldecaan Walter de Klerk is blij met de positieve manier waarop 'zijn' leerlingen hun stages uitvoeren. Doordat hij overwegend positieve reacties van de werkgevers krijgt, weet hij dat zijn leerlingen een volgende keer weer welkom zijn.

 

kader: Participatiewet
Al jaren voordat er wettelijke verplichtingen kwamen was het in Wijk al gebruikelijk dat leerlingen allerlei soorten stages bij de ondernemers mochten doen. Dat kan variëren van een snuffelstage van een uurtje tot een intensievere stage van een week. Ondernemers blijken daarmee rekening te houden: zo stellen ze soms een bezoek aan de groothandel uit tot de stageweek of neemt een makelaar ze mee naar een huisbezichtiging. De leerlingen krijgen daardoor een gevarieerd beeld.

Meer berichten