Van links naar rechts
Vita van Hoof, Koen de Haas, Bart van Schaik, Maud de Witte, Gabi van der Woerdt, Toon Feringa.
Van links naar rechts Vita van Hoof, Koen de Haas, Bart van Schaik, Maud de Witte, Gabi van der Woerdt, Toon Feringa. (Foto: Ben Blom)

Vuurwerkgeld goed besteed

Het college heeft eind vorig jaar een plan bekend gemaakt om het geld, dat eerdere jaren achteraf aan de schade aan gemeentelijke eigendommen betaald moest worden, anders te besteden. Vooraf werd dit aan jongeren gemeld met de bedoeling een gedragsverandering te realiseren. De eerste stap van de gedragsverandering is gezet: 8.440 euro kwam vrij om voor jongeren te besteden.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - De vuurwerkaanpak wordt voortgezet. Wetenschappers zijn zeer positief, zo noemde Eveline Crone op 10 nov. in het AD Wijk als voorbeeld hoe je invloed kunt realiseren op een puberend brein. Zij is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie in Leiden.

Vuurwerkgeld

Nu duidelijk is dat het hoofddoel - gedragsverandering - een flinke stap heeft gemaakt, kijken we wat er met het geld is gebeurd. Levitas trekt met haar nieuwe free run elementen nieuwe jongeren aan, van binnen uit en buiten de club. De PlattelandsJongeren Groepering Utrecht heeft nu haar wrakke toiletwagen vervangen. De jongeren uit de Horden konden na ontvangst serieus starten met het Speelpark. Hun plan is verbeterd door overleg met professionals, ambtenaren en buurtbewoners. Met heel veel inzet door de jongeren onder begeleiding van de jongerenwerker is nu ruim 80.000 euro aan toezeggingen binnen. Fase 1 kan met 110.00 euro gerealiseerd worden.
Meer waarde voor het geld
Ook het Revius wist meer waarde te behalen uit het ontvangen geld. De leerlingenraad had besloten om een hufterbestendige tafeltennistafel te kopen. Een eerste analyse leerde dat je daar drie keer zo veel geld voor moet meebrengen. Toen kwamen de internet skills van de raad en hun begeleiders aan de beurt.

Na veel zoeken vonden ze een goede gebruikte tafel op en camping in Domburg (Z). Daarvoor moest met de directeur worden overlegd: op het schoolplein moeten ook nooddiensten kunnen manoeuvreren. Na toestemming bleek te tafel al verkocht. Toen de campinghoudster begreep dat het met het vuurwerkgeld te maken had (Wat leuk daar heb ik van gehoord) heeft ze de eerdere verkoop ontbonden ten gunste van het Revius.

 

Negen organisaties hebben geld ontvangen

- Levitas: 2000 euro: freerun toestel
- PJGU (LB): 2000 euro: toiletwagen
- Jongeren Horden: 2000 euro: start Speelpark
- Toekomstmuziek: 600 euro: microfoons en koptelefoons
- Revius: 540 euro: chillplek op plein
- SVF (C): 400 euro: pooltafel jongeren
- René Sports: 400 euro: beschermmateriaal jongeren
- Bijbelweek: 250 euro: nog te bepalen
- Break Out: 250 euro: nog te bepalen

 

Meer berichten