Aandachtig volgen de kinderen in de zaal ademloos de spannende verrichtingen van de Pieten.
Aandachtig volgen de kinderen in de zaal ademloos de spannende verrichtingen van de Pieten. (Foto: Anton Rekké)

Pieten dit jaar op schoolreis naar de dierentuin

Sinterklaas is na zijn aankomst zaterdag 17 november vanaf de Haven, direct naar Calypso getogen voor zijn jaarlijkse musicalvoorstellingen. Dat is een oude traditie in Wijk, ooit begonnen met Karel Schneider in een tent en later met medewerking van 'meester Aart' van De Wegwijzer. Sinds de opening van Calypso elk jaar in dit theater.

door Anton Rekké

Wijk bij Duurstede - De drijvende kracht achter de vier uitverkochte voorstellingen van haar 7e musical, is Marleen Molendijk, niet toevallig de dochter van 'meester Aart'. Op de wegwijzer wordt al jaren, samen met ouders van kinderen die er op school zitten, een jaarlijkse voorstelling met toneel, muziek en zang geproduceerd. Zo is een ingespeelde groep acteurs ontstaan rond regisseur Marleen. Samen met deze vaste toneelgroep heeft Marleen ook buiten De Wegwijzer om al veel geproduceerd. Nu de jaarlijkse Sinterklaasmusical. In drie weken tijd weet ze met deze op elkaar ingespeelde toneelgroep een heuse musical op de planken te zetten. 'Dat kan alleen omdat Marleen precies weet wat ze wil, eigenlijk duld ze geen tegenspraak dus weten de acteurs precies waar ze aan toe zijn': stelt vader Aart lachend vast.

"Vorig jaar hadden we veel succes met de Pietenklas": vertelt Marleen. "De kinderen herkennen de diverse karakters van de Pieten uit hun eigen klas. Op school heb je bijvoorbeeld ook verlegen leerlingen, een branieschopper of de leerling die altijd moet plassen. Het onderwerp was nog lang niet uitgeput, vandaar een vervolg. De hele Pietenklas is dit jaar met schoolreisje naar de dierentuin. Na de zomervakantie begin ik al na te denken over de verhaallijn, een script te maken en liedjes te schrijven.' "Marleen weet perfect in te spelen op de spanningsboog van de kinderen, met de verhouding tekst en muziek": vult Aart trots aan. Marleen vertelt snel verder: 'Op bestaande liedjes worden andere teksten gemaakt waar Pieter Westland dan de geluidsband voor maakt. Al jaren is Pieter op de speeldagen de 'Technopiet'. Geschminkt speelt hij mee van achter de mengtafel van licht en geluid. Hij weet raad als de schoolbus weer eens niet wil starten. Elk jaar hebben we ergens in de voorstelling wel een 'technisch probleempje' ingebouwd. Dit jaar een banketstaaf onder het gaspedaal en een pepernoot in de uitlaat van de bus. Vanaf zijn hoge plek achter in de zaal weet de Technopiet dergelijke probleempjes op te lossen": lacht Marleen. Tussen de Pieten ontdek je ondanks de schmink bekende gezichten, een opvallende bril, uit eerdere producties, ken ik die Piet niet uit David? Of het nu een serieuze productie als David of een kindermusical betreft, de vaste kern van spelers rond Marleen doen het allemaal even graag. Het is gewoon heerlijk om te doen, onder leiding van Marleen, beamen alle acteurs.

Marleen Molendijk is sinds 2013 afgestudeerd Theaerdocent aan de Hogeschool van de Kunsten, Arnhem. Met haar theaterschool Toi Toi Toi, heeft Marleen inmiddels grote producties op haar naam staan als David, Doornroosje, Pluk van de Pettenflat, Otje. Naast haar Theaterschool is ze inmiddels al weer twee jaar dramadocent op de basisschool De Wegwijzer.

Meer berichten