Jos Soons opent de deur van het pand waar komende maanden de brouwerij wordt opgebouwd. FOTO: Ben Blom
Jos Soons opent de deur van het pand waar komende maanden de brouwerij wordt opgebouwd. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Stadsbrouwerij zet flinke stap en bestelt een brouwinstallatie

door Ben Blom

Afgelopen vrijdag waren de initiatiefnemers van Wijkse Stadsbrouwerij de Dikke naar de Europa's grootste bierbeurs de BrauBeviale 2018, natuurlijk in Beieren: Nürnberg. Op deze beurs is de handtekening gezet voor de brouwinstallatie voor het pand Veldpoortstraat 15.

Wijk bij Duurstede - De brouwinstallatie die een capaciteit van maar liefst 500 liter kent, wordt net als de gesloten, glazen gistbak in het voorste deel van het pand geplaatst. In deze ruimte kan ook voor bezoekers, na de uitleg van het brouwproces, een vers biertje worden getapt. Achterin de ruimte komen vier lagertanks, waar het bier wordt opgeslagen (het bierjargon kent veel Duitse termen).

Bruisend Wijk

Er is voor de initiatiefnemers veel aan gelegen dat de Dikke ervaring door de Wijkse ondernemers en inwoners als "eigen" wordt ervaren. Inmiddels hebben enkele ondernemers al aangesloten door in natura bij te dragen zoals de vloer, de koffieapparatuur en het tuinhuis. Ook inwoners kunnen door donaties onderdeel van de beleving worden maar ook door als vrijwilliger mee te gaan draaien in het brouwproces.

Vier jaar later

Op zes april 2015 werd op de Markt de eerste Wijkse Dikke aan het publiek getoond. De belangstelling was overweldigend, ook meer dan waar was op gerekend. Onmiddellijk werd een pendeldienst ingesteld om alle aanwezigen van een vol glas te voorzien. De horeca en de detaillisten hebben vanaf het begin aangesloten en zoals het er nu uit ziet zal na vier jaar de eerste Dikke vanuit het eigen proeflokaal/brouwerij worden geproduceerd en gepresenteerd.

Midden in de samenleving

Zoals de brouwerij geholpen worden door Wijkenaren, zo draagt ze ook bij aan de Wijkse samenleving. Bij het eerste filmfestival "Wijk FILMT!" heeft het team van de Dikke door een film opgeroepen om samen de beide pompen op de Markt te restaureren. Het eerste werk is daaraan al verricht dus, ook in het voorjaar, zullen de slingers aan de pompen weer water naar boven brengen. Het is de bedoeling dat de brouwerij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt te functioneren.

Traditie

De tuin van de brouwerij grenst aan die van de laatste Wijkse bierbrouwerij het Anker.

Meer berichten