Wim van Amerongen spreekt na afloop Gerard van der Linden en zijn vrouw Bep. De familie had vroeger in de Plantsoensteeg Café de Zwaan. Achter Gerard Archief directeur Ria van der Eerden van het regionaal historisch centrum
Wim van Amerongen spreekt na afloop Gerard van der Linden en zijn vrouw Bep. De familie had vroeger in de Plantsoensteeg Café de Zwaan. Achter Gerard Archief directeur Ria van der Eerden van het regionaal historisch centrum (Foto: Ben Blom)

Wijkse historie herleeft in Calypso

Presentatie Mijn stad aan het water

door Ben Blom

Theater Calypso zat afgelopen zaterdag tot aan de nok vol met genodigden, die allen hun steentje hebben bijgedragen aan de rijke Wijkse historie. Wim van Amerongen presenteerde zijn vierde boek over de geschiedenis van onze stad.

Wijk bij Duurstede - Na in de voetsporen van Gerrit Achterberg te hebben gelopen beschreef Wim de wederopbloei en het buiten van Wijk. In zijn vierde boek beschrijft Wim hoe de rijke historie in de vorige eeuw vooral door arme, hardwerkende mensen is opgebouwd.

Café's aan de haven

Als er veel armoede is, zocht men zijn vertier in een café. Wim beschrijft bekende Wijkenaren uit die tijd, waaronder caféhoudster Anna Udo, die landelijke bekendheid kreeg toen zij op 95 jarige leeftijd Oudste Caféhoudster van Nederland werd benoemd.

Zwembad

Bijna driekwart eeuw heeft Wijk bij Duurstede een zwembad gehad. In '34 gestart nadat er diversen verdronken waren in de Lek. Aan deze opening ging zestig jaar actie voeren vooraf. Ook na sluiting van 'het oude zwembad' is het in de gemeenteraad decennia lang een onderwerp van gesprek gebleven, dat tot op heden regelmatig op komt.

Bierbrouwerij

In ieder geval vanaf de vijftiende eeuw werd er in Wijk lokaal bier gebrouwen. In de loop van vorige eeuw werden steeds meer brouwerijen overgenomen of stopten zelf door de toegenomen concurrentie. De laatste was in Wijk bierbrouwerij het Anker van C.C. de Rooij. In de Achterstraat, schuin tegenover de muziekwinkel van van Ginkel. De bron in de tuin is er nog. De lokale biercultuur groeit weer: De Dikke grenst aan de achterkant aan de voormalige brouwerij en in Cothen wordt bij de Loonbrouwerij o.a. bier voor brouwerij Heuvel in Langbroek gebrouwen. Voor de jenever en ander geestrijk vocht, dat in Wijk lang erg populair was, is distillateur de Pronckheer een moderne leverancier.

De brandkast

Tijdens kerst '69 werd Wijk landelijk nieuws door de diefstal van een brandkast uit een huis aan de Langs de Wal. Veel inwoners moeten nekpijn hebben gehad door bij de gebeurtenis de verkeerde kant op te kijken. Het hield het stadje maanden onrustig.

Klassenverschil

Het is nu niet voor te stellen hoe groot het klassenverschil in de eerste helft van vorige eeuw was, Als je bij een van de drie steenovens werkte was je ook voor huisvesting volledig afhankelijk van de baas. Het waren harde tijden. Waar je nu waardering oogst als je opkomt voor je collega's, moest je, bij de steenoven zelf maar een ander woning zien te zoeken als je daardoor uit je huis gezet werd. Aan de andere kant kregen bij een jubileum alle medewerkers een set gouden manchetknopen, in de vorm van een handgebakken steen. Enkele werden zaterdag nog gedragen als manchetknoop en als hanger.

Meer berichten