Quinn en Fien in gesprek met de burgemeester.
Quinn en Fien in gesprek met de burgemeester. (Foto: Ben Blom)

De Horn eet gezond ontbijtje met de burgemeester

Nu al voor de zestiende keer werd vrijdag het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. Leveranciers van ingrediënten voor een gezonde ontbijt bepalen jaarlijks welke supermarkt deze op de scholen bezorgt, dit jaar was de Boni uit Odijk aan de beurt.

Wijk bij Duurstede - Om goed te kunnen leren moet je 's ochtends goed ontbijten. De docenten merken het aan de leerprestaties als er in een gezin het ontbijt wordt overgeslagen. Het Nationaal Schoolontbijt heeft dit jaar aan meer dan een miljoen kinderen op 275 basisscholen laten zien dat samen ontbijten gezellige is: "Een feestje voor iedereen".

Burgemeestersontbijt

Van de 380 gemeentes (volgend jaar zijn dat er 355) hebben 275 burgemeesters de kans aangepakt om met hun jonge burgers te ontbijten. Het geeft hun de mogelijkheid om van deze jonge burgers te horen wat zij belangrijk vinden en ze kunnen zo laten merken hoe belangrijk goed ontbijten is. Verfrissend is de vragenronde omdat de kinderen vragen kunnen stellen die de burgemeester niet eerder heeft gehad. Hij vertelde dan dat hij hier over na moest denken. Zo vroegen de kinderen of het moeilijk was om burgemeester te zijn en wat je moet kunnen om het te worden. De burgemeester vertelde dat hij het leuk vindt om veel verschillende mensen te ontmoeten, zowel als ze blij zijn, maar ook als ze boos of verdrietig zijn.

Presentatie

De kinderen waren goed voorbereid op het ontbijt. Joris, Quinn, Dewi en Fien startten het ontbijt, tot verrassing van de burgemeester, met een analyse hoe het is om in Wijk op te groeien. Ze zijn blij met het groen en genieten van de speel- en sportmogelijkheden. Maar er is ook wel kritiek: mensen zouden de hondendrollen beter op moeten ruimen geen sigarettenpeuken op de straat gooien. Juffrouw Yvonne (Eeldert) en meester Jan (Heijman) waren zichtbaar trots hoe hun leerlingen de punten onder woorden wisten te brengen. De burgemeester vertelde dat hij het erg eens was met deze analyse.

Goed doel

Het is gebruik dat de burgemeester, die al gast bij het schoolontbijt aanzit, ook een tegenprestatie levert. Dit jaar heeft hij symbolisch aan de school een cheque van 250 euro gegeven, het bedrag dat overgemaakt wordt naar de stichting Kinderpostzegels.

Scholen

Dit jaar hebben in onze gemeente de basisscholen de Horn, de Wegwijzer en het Anker aan het Nationaal Schoolontbijt meegedaan. De ontbijten vonden in hun schoolgebouwen plaats. Ongetwijfeld net zo gezellig als in de Raadszaal van de gemeente.

Geschiedenis van het ontbijt

In de zestiende eeuw kwam de broodmaaltijd in zwang: roggebrood, kaas en bier. Voor die tijd werd er een soort van pap gegeten. Een eeuw later werd ontbijt ingevoerd als broodmaaltijd, de andere twee maaltijden op de dag waren toen warm. Waar we in Nederland twee sneetjes brood eten, een zoet en een hartig worden in andere landen uitgebreider gegeten. Zo heb je het beroemde Engelse ontbijt met spek, tomaten en eieren, bonen in tomatensaus en niertjes. In Azië is het vaak rijst, in Scandinavië veel vis.

Meer berichten