Egbert voor de logo's in het glazen raam en het brochurerek dat laat zien hoe breed  Binding opereert.
Egbert voor de logo's in het glazen raam en het brochurerek dat laat zien hoe breed Binding opereert. (Foto: Ben Blom)

Hartstikke trots op onze mensen

Stichting Binding is een begrip binnen en buiten Wijk bij Duurstede. De organisatie wil mensen stimuleren om mee te doen in de Wijkse samenleving.

Wijk bij Duurstede - Egbert Oppenhuizen is acht jaar directeur bij Stichting Binding. Een mooi moment om te kijken waar de organisatie staat. "Wij zijn een centrum voor zorg en welzijn. Met 40 betaalde en 250 onbetaalde krachten." Die mix is goed: er zijn tal van initiatieven in Wijk. Binding ondersteunt ze waar mogelijk en draagt zorg voor continuïteit. Ik ben trots op al deze mensen. Een hoogtepunt in het jaar is het diner met alle vrijwilligers. Je ziet daar prachtige mensen, van jong tot oud, die allen bijdragen aan de Wijkse samenleving zoals hij nu is.


Leiding geven

Egbert had al forse landelijke projecten gedaan, voordat hij naar Wijk kwam. Hij wilde leiding gaan geven aan een lokale non-profit organisatie. Dicht bij de uitvoering, met directe contacten met alle betrokkenen. "Hij kwam op het juiste moment" herinnert voormalig voorzitter Etske Muis zich. "We bestonden net twee jaar en zochten een creatieve jonge geest."


Portfolio

Als je Egbert vraagt naar de producten en diensten van Binding dan laat hij weten dat het anders werkt: Binding faciliteert initiatieven. Soms heeft een groep een ruimte nodig. Wij brengen dan partijen bij elkaar. Hij heeft het aanbod zien veranderen omdat de vraag verandert: bij zijn start werd er in een computerlokaal les gegeven in het omgaan met de computer, nu neemt een geïnteresseerde zijn/haar eigen tablet of telefoon mee en stelt vragen over specifieke zaken. Bring your own device heet dat in jargon.


Zinvol

Binding adviseert ook mensen die hun tijd zinvol willen besteden, brengt mensen in contact met organisaties die bij hen passen en waar de behoefte is. Dat kan coachen van mensen zijn, die daar op dat moment behoefte aan hebben, maar ook voorlezen bij een gezin dat anderstalig is opgevoed. Het kan op regelmatige basis of eenmalig, afhankelijk van de behoefte.


Wijk helpt

Een mooie manier om mensen bij elkaar te brengen is het initiatief 'Wijk helpt' waar je hele specifieke hulpvragen kunt stellen. Een deurbel die kapot is en die je zelf niet kunt repareren of een lift naar dokter of ziekenhuis. Je weet als hulpverlener waar je aan toe bent en je helpt een ander daarmee.


Gemeente

Binding voert taken uit namens de gemeente in het sociale domein. Ze weet daardoor goed wat er achter de voordeuren gebeurt en waar behoefte aan is. Ook als het even niet zo goed gaat of financiën te veel gaan belemmeren.

Toen jongeren ideeën hadden wat er met het Stijgbeugel gebied zou moeten gebeuren, heeft de jongerenwerker ze in contact gebracht met de gemeente, die eigenaar is. Inmiddels groeit het idee en nu al vijf en een half jaar hebben deels wisselende jongeren het idee kracht gegeven.

Naar huidig inzicht zal er in de komende zomer een prachtig nieuw speelpark liggen voor kinderen en jongeren, gedragen door de buurt.

In al die jaren heeft de jongerenwerker voor continuïteit gezorgd.


Volgende stap

De transitie van activiteiten van Rijk naar Gemeente in 2015 is ook voor Wijk een groot project geweest. Egbert vindt het positief dat de gemeente, die dichter bij de hulpvrager staat, nu meer mogelijkheden heeft om bij te dragen. Zo kun je dichter bij de mens oplossingen brengen zonder gehandicapt te zijn door landelijke richtlijnen.

Egbert heeft laten weten per 1 februari als consultant verder te gaan. Hij heeft veel geleerd in de Wijkse gemeenschap waar hij een palet aan maatschappelijke waarden aantrof. Hij wil dat verder brengen, elders in het sociale domein.

Meer berichten