Foto: Caroline van Kappel

Een ziekenhuis drama

Kranttekening door Caroline van Kappel

De toon is gezet: streekziekenhuizen worden het kind van de zorgrekening. Neem de twee omgevallen ziekenhuizen; geen staatsinfuus, overheidsinjecties, of reanimatie-pogingen. De stekkers zijn er in één keer uitgetrokken. In een vloek en een zucht was het gebeurd. Zo lijkt het. Maar het is veel aannemelijker dat de teloorgang inclusief (patiënten)uitvaart zorgvuldig georkestreerd is. Twee noodlijdende ziekenhuizen, waarvan de liquiditeitspositie steeds benarder werd en de (financiële) aderen langzaam dichtslibden. Zorgverzekeraars ondermijnden doelbewust het voortbestaan: Leningen werden niet meer verstrekt, contracten niet meer afgesloten, en de eigen verzekerden werd afgeraden zich er te laten behandelen.

Zo kwam de afgrond steeds dichterbij. Het was twee dagen in het nieuws, maar er is maandenlang naartoe gewerkt. Maar alleen van de genadeklap en uiteindelijke doodverklaring is de media in kennis gesteld. Om dramatische beeldvorming te voorkomen. Beter kort en hevig dan lang en meeslepend. Het is immers een gegeven dat ook het ergste nieuws al heel snel over de datum is. Het fenomeen van de waan van de dag. Een langer leven is zelfs een nieuwsfeit als de hongersnood van een heel continent niet beschoren. En een impopulaire maatregel zou het sowieso worden. Ook de timing is weloverwogen: in december wanneer van zorgverzekeraar veranderd mag worden, is iedereen het vergeten. De nu volgende stap, een doorstart of overname door een ander ziekenhuis ligt ook al vast. Dat wordt het doekje voor het bloeden. Al die ziekenhuisapparatuur wordt heus niet zomaar in een of andere milieustraat gedumpt! Jammer trouwens, dat de miljarden die vrijkwamen door het intrekken van de dividendmaatregel al naar het bedrijfsleven waren doorgesluisd.…Die kostenpost was in de begroting opgenomen door de VVD, dus mochten zij er nu ook een nieuwe bestemming aan geven. Broekzak-vestzakprincipe. De "cookies" van het coalitieakkoord, automatisch geaccepteerd door de ondertekenaars.

Terwijl in Nederland het ziekenhuisdrama zich voltrok, bezocht ons koningspaar Queen Elizabeth. Alexander moest fors door de knieën, om mevrouwtje theelepel op beide wangen te zoenen. De Queen is 92 jaar, maar ze treedt niet af en sterft niet, ze krimpt gewoon en uiteindelijk lost ze op. Nog even en ze kan weer in een wiegje slapen. Ze laat zich nooit kussen, dus alweer iets waar Nederland trots op kan zijn! Misschien liet ze het ook wel toe, omdat ze enigszins uit balans was door het overlijden van een van haar Corgi's. Hét hondenras van het Britse koningshuis (ook een soort teckeluitvoering van een herder). Elke corgi wordt geportretteerd en krijgt een plekje in Buckingham Palace. Daar blijft in ieder geval iets van hangen dus..

Meer berichten