Alice Deinum-Teekman en Teus van Oudbroekhuizen mogen de schuit voorttrekken zoals dit in 1900 gebruikelijk was.
Alice Deinum-Teekman en Teus van Oudbroekhuizen mogen de schuit voorttrekken zoals dit in 1900 gebruikelijk was. (Foto: John Beringen)

Opnames docudrama 'Langbroeck'

Afgelopen zaterdag startten de opnames van het docudrama 'Langbroeck' Het is een initiatief van dierenarts Klaas Soethout, oprichter van het Langbroekerwetering genootschap, en wordt bewerkt door regisseur Kees Linnenbank.

LANGBROEK - Voor de eerste opname is de 'Krommerijnder' opgetuigd als trekschuit anno 1900. Plaats van handeling is het Krommerijngedeelte achter restaurant De Pronckheer tussen Cothen en Wijk bij Duurstede. De boot is geladen met manden met fruit en bossen elzen hakhout. De acteurs Alice Deinum-Teekman en Teus van Oudbroekhuizen hebben zich in een speciaal tuig gehesen en wachten op het signaal van Kees Linnenbank ten teken dat ze samen de schuit kunnen voorttrekken. Uiteindelijk laat de zichtbaar tevreden regisseur weten dat het er allemaal perfect op staat.

"Het wordt een docudrama met speelfilm elementen, gebaseerd op historische gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in deze omgeving," laat hij weten. "Het verhaal begint in 1122 als de toenmalige Bisschop cope-contracten uitgeeft waarna de Langbroekerwetering wordt gegraven." Hij somt een paar elementen op die in de productie de revue passeren: "gebeurtenissen rond de Stenenbrug, kasteel Sterkenburg, het dorpsplein van Langbroek, een veldwachter die de inwoners van Langbroek waarschuwt voor dringend onheil, kunst in en langs de Langbroekerwetering, het waterbeheer en de vispassages in de sluizen, plus nog tal van andere elementen die dit gebied zo bijzonder maken in historische zin. Daarnaast komen ook namen van bekende boerderijen aan de orde en ook aan de stoomtram van Wijk bij Duurstede naar Doorn wordt aandacht besteed. Het geheel loopt tot de hedendaagse recreatie." Hij voegt er aan toe dat het deel over de geschiedenis in zwart/wit wordt opgenomen om op het moment dat de molen die langs de Langbroekerwetering stond in beeld komt, over te gaan in kleur.


"Het wordt heel bijzonder," besluit Linnenbank." Langbroek mag dan een klein dorp zijn, maar is groots als je de geschiedenis bekijkt die zo ingrijpend veranderde voor de inwoners op het moment dat de Langbroekerwetering werd gegraven. Voorts wordt er speciale muziek gecomponeerd. Tijdens het eerste deel van de film met de bisschop van Utrecht zingt een mannenkoor gregoriaanse liederen en aan het einde van de film is er een lofzang over de Langbroekerwetering en de omwonenden."


Meer info: www.langbroekerweteringdocudrama.nl

Meer berichten