Joshua vertelt met humor en spanning over schrijven en spioneren. Een raadszaal vol kinderen uit groepen 4 tot 8 volgt hem drie kwartier lang(!) ademloos. FOTO: Ben Blom
Joshua vertelt met humor en spanning over schrijven en spioneren. Een raadszaal vol kinderen uit groepen 4 tot 8 volgt hem drie kwartier lang(!) ademloos. FOTO: Ben Blom

Wijkse schrijver is auteur van kinderboekenweekgeschenk

Door Ben Blom

Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door de prijswinnende Wijkenaar Jozua Douglas. Reden genoeg voor cultuurcoach Bo Hendriksen om hem uit te nodigen in het Huis van de Gemeente.

Precies om half elf kwam kinderboekenschrijver Jozua Douglas naar buiten, waar zo'n negentig kinderen met hun meesters en juffen op het plein voor het huis van de gemeente op hem stonden te wachten. Hij liep tussen de leerlingen over de rode loper de raadszaal in. De kinderen hadden op school al gehoord dat Jozua hele leuke en spannende boeken schrijft en dat de kinderjury hem een paar keer de Pluim van de Kinderjury heeft gegeven.

Jozua vertelt dat je eerst veel van een onderwerp moet weten, voordat je er over kunt schrijven. Zo is hij klant geworden bij een spionenwinkel om meer over spionage te weten. In de raadszaal liet hij een paar spullen zien waarmee je een betere spion kunt zijn. Hij vertelde dat soms dingen anders zijn dan dat je ziet. Hij leerde, eerst één vrijwilliger, daarna de hele zaal, hoe je met gedachtenkracht een pen van tafel kunt laten vallen. Na wat oefenen konden alle leerlingen dat.

Het kinderboekenweekgeschenk gaat over Costs Banana. Anders dan dat je zou verwachten in een week waar het thema vriendschap is, hebben de inwoners van Cost Banana ruzie met de inwoners van hun buurland Costa Kanaria. Eigenlijk zijn het vooral de presidenten die ruzie met elkaar hebben. De kinderen Rosa en Fico mogen mee als de presidenten elkaar ontmoeten. Zij zien daar Angelino uit Costa Kanaria. Zullen de kinderen vriendschap sluiten waar hun vaders ruzie hebben? Of is er iets anders aan de hand?

Het boek De Eilandenruzie krijg je cadeau als je een kinderboek van minstens tien euro koopt. Boekenwinkel Pettinga had ook de andere boeken meegenomen, zodat de kinderen vast een keuze konden maken.

Jozua spreekt zoals hij schrijft. Met spanning en humor. Hij lette goed op de reacties van de kinderen en reageerde daar ook op. De kinderen stelde vragen over wat Jozua vertelde. Omdat ze wilde weten hoe hij dat bedoelde. Mooi dat dat in de raadszaal plaats vond.

Meer berichten