Maart 2017, het afscheid van wethouder Jan Burger. Hier met echtgenote Kirsten en burgemeester Tjapko Poppens. Archieffoto: Hans Dirksen
Maart 2017, het afscheid van wethouder Jan Burger. Hier met echtgenote Kirsten en burgemeester Tjapko Poppens. Archieffoto: Hans Dirksen (Foto: HANS DIRKSEN)

Jan Burger schreef geschiedenis

Vanaf het moment dat Jan Burger in 2006 vanuit Culemborg de Lek overstak, heeft hij in Wijk bij Duurstede geschiedenis geschreven. Elf jaar wethouder en loco-burgemeester in een college met de SP als pijler. Totdat een ernstige ziekte hem dwong om ermee te stoppen. Zondag 30 september overleed hij op 61-jarige leeftijd.

door Wim van Amerongen

Regio - Het was in 1980 dat Burger aansloot bij de SP. Met hem als aanvoerder kwam de partij in 1986 in de raad. Bewonersacties, inzamelingen voor ANC of Engelse mijnwerkers, verzet tegen de kabelbranderijen of het eigenhandig organiseren van jongerenactiviteiten, de SP was van alle markten thuis. Zelfs het jaarlijkse muziekfestival Culemborg Blues stamt uit de hoek van Burger en kornuiten.

Zijn inzet werd er door de kiezer beloond en de SP-fractie groeide elke verkiezingsronde opnieuw. Burger werd wethouder. Toen zijn partij in 2006 bot ving in de coalitiebesprekingen lag de weg naar Wijk bij Duurstede open.

Burger werd wethouder voor de SP in het eerste en enige linkse college dat Wijk gekend heeft. Zonder hem zou dat college van zijn partij met PvdA en GroenLinks er nooit gekomen zijn. Heel simpel. De onervaren ploeg van de SP had weliswaar de verkiezingen gewonnen. Maar vanuit het partijkantoor was de oekaze gekomen om de coalitiebesprekingen in Wijk bij Duurstede te laten klappen. Totdat lijsttrekker Jeroen Brouwer met Burger op de proppen kwam voor het wethouderschap. Prompt gaven de partijbonzen die hem hadden leren kennen als de Jan Marijnissen van Culemborg, wel hun fiat om in Wijk het linkse college 'Havanna aan de Lek' te smeden. Hij kwam als geroepen, of zoals Brouwer over Burger zei: ,,Jan bracht een karrenvracht aan ervaring mee. Wij moesten nog leren lopen.''

Levenswerk

Vanaf die dag bleef Burger wethouder in Wijk. Met grote gedrevenheid kwam hij op voor de kwetsbaren in de samenleving. Totdat twee jaar geleden frontotemporale dementie bij hem werd geconstateerd. Hij moest met pijn in het hart afscheid nemen van zijn levenswerk. En de SP heel geëmotioneerd van hem. Of zoals Brouwer met wie hij een hechte tandem vormde, op de afscheidsreceptie zei: ,,Ik schaam me nergens voor. Ik ga huilen. Vanaf het eerste moment dat ik hoorde dat Jan Alzheimer heeft, loop ik te vloeken en te huilen. Die vloeken en tranen zijn voor mijn vriend en leermeester Jan.''

Van de toenmalige SP-leider Emiel Roemer kreeg Burger het grootst mogelijke compliment voor een SP'er: Burger zorgde ervoor dat het geluid van de straat in de gemeenteraad vertegenwoordigd was. Begin dit jaar vloeiden er weer tranen. Burger bleek de zeldzame combinatie van dementie en de spierziekte ALS te hebben. Zijn gezondheid ging razendsnel achteruit. Afgelopen zondag is hij op 61-jarige overleden.

Meer berichten