Voorzitter Ad de Goey, dirigente Yolanda Brouwer, Willem van Dam en Wil Kosterman bij de uitreiking van de prijs van de vakjury: de Zuidwester, dit jaar gemaakt door de Wijkse kunstenaar Nelleke Lengkeek.
Voorzitter Ad de Goey, dirigente Yolanda Brouwer, Willem van Dam en Wil Kosterman bij de uitreiking van de prijs van de vakjury: de Zuidwester, dit jaar gemaakt door de Wijkse kunstenaar Nelleke Lengkeek. (Foto: Ben Blom)

Zonnig shanty- festival en een stad vol vrolijkheid

Nadat vorig jaar het shantyfestival door veel zegen van boven een natte boel was, bleken de weergoden het zestiende festival beter gezind. Zoals gebruikelijk was de stad gevuld met veel vrolijke mensen die vaak het repertoire van de koren mee konden zingen.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Twaalf koren op zes podia, waarvan er elf streden om de publieksprijs en de prijs van de vakjury (Organiserend koor Rijn en Lek strijdt niet mee). Het shantyfestival werd zondag voor de zestiende keer georganiseerd. Eerder dit jaar sprak de gemeente hiervoor haar waardering uit met het uitreiken van een vrijwilligersprijs. Vorig jaar stonden er vijftien winnende koren op de toen acht podia, dit jaar was het thema Wijk en Buursteden en werden de koren dicht bij huis uitgenodigd. Shanty is waarschijnlijk een verbastering van het Franse woord chanson. Ze werden op de Frans-Canadese grote zeilschepen gezongen bij het halen van de lijnen en het hijsen van de zeilen.

Bredere interesse

Het organiseren van het festival is een van de activiteiten waarmee een bredere interesse voor de shanties wordt nagestreefd. Dit jaar gaat het koor ook bij basisscholen langs om de kinderen over de rol van deze liederen bij het leven op zee te vertellen. Op 4 oktober staat de afspraak met basisschool de Horn. Deze kinderen krijgen Engelstalig onderwijs, waardoor ze ook de Engelse teksten kunnen begrijpen. Voor komend jaar staat ook een concert in de planning samen met een Egerländer Muziekkapel die deze oude Boheemse muziek onder de aandacht brengt.

Internationaal tintje

Zeelieden waren de eerste wereldburgers en leerden in de praktijk elkaars talen verstaan. Het was zaterdag terug te zien in het repertoire, de 483 zangers uitten zich in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Meerdere aspecten

De koren werden op meerdere aspecten beoordeeld. Voor de publieksprijs lag de nadruk op de interactie met het publiek, de vakjury lette op de zang en muzikaliteit. Ook de keuze van de muziek en de uitvoering zijn aspecten die meetellen in de hoogte van de score. De competitie, die bij het Wijkse Shantyfestival hoort, maakt het festival speciaal voor de deelnemende koren.

Beide prijzen

De publieksprijs van de RABObank, ging naar het Woerdense koor Bravour. Dit jaar voor het eerst mocht de vakjury één prijs (eerder waren dat er drie) uitreiken. De jury vond het jammer dat daardoor Zeevrouwenkoor Waterzooi, Nootdweer en de Parlevinkers buiten de prijzen vielen. Het was het Woerdens koor Bravour dat ook deze prijs mee naar huis nam.

Meer berichten