Foto:

13e editie Lekkodagen 29 en 30 september

De Lekkodagen staan samen met het Shantyfestival jaarlijks in de top van de Wijkse evenementenlijst. Het maritieme evenement staat hoog genoteerd bij 'tout Wijk' liefhebbers van historisch varend erfgoed, bezoekers ver buiten de gemeentegrenzen en niet de laatste plaats bij amateurfotografen.

Wijk bij Duurstede - Het is voor de organisatie elk jaar opnieuw een uitdaging nieuwe parels uit de wereld van historische sleepboten naar Wijk bij Duurstede te halen. Dit jaar is dit o.m. gelukt met de 'Stad van Breda', die op uitnodiging van hoofdsponsor AEGIR-Marine te gast is. Eigenaar Hamp Harmsen kocht met zijn partner het van oorsprong als vrachtschip dienstdoende varend monument dat op grond van zijn snelheid ook passagiers meenam. Het belangrijke industriële erfgoed staat symbool voor de economische voorspoed van de stad Breda eind 19e, begin 20e eeuw.


De huidige eigenaren zijn vertrouwd met het water, Hamp Harmsen bracht zijn vroege jeugd door aan een kanaal, zijn partner is een telg uit een jachtenfamilie. Voor het restauratieproces van de 'Stad van Breda' hebben zij tien jaar uitgetrokken maar liggen inmiddels voor op schema. "Mijn vrouw heeft de brains, ik de handen" aldus Harmsen." Nu nog woonachtig in de bossen van Lochem werken zij er hard aan het schip geschikt te maken voor permanente bewoning. Dat dit al hun vrije tijd in beslag neemt, speelt nauwelijks een rol. 'Ik heb weinig slaap nodig en ervaar dat het werken aan het schip dermate ontspannend is, dat ik mijn mobiel meestal kwijt ben maar hem ook totaal niet mis."

De vaste ligplek van 'De stad Breda' is nu nog Delfshaven in Rotterdam. Twee keer per jaar wordt een maritiem evenement bezocht. Dat gaat in de toekomst ongetwijfeld veranderen. Harmsen en zijn partner verheugen zich op de Lekkodagen. Wijk bij Duurstede is niet geheel onbekend, op hun vaartochten door Nederland lagen zij al eerder voor een kort verblijf bij het Eiland van Maurik en de Stadshaven.

Meer berichten