Coos van den Hoek(l) en Kees Sterrenburg tonen het inspiratiebord waar ontwerpers enige bestaande koppen kunnen zien. FOTO: Ben Blom
Coos van den Hoek(l) en Kees Sterrenburg tonen het inspiratiebord waar ontwerpers enige bestaande koppen kunnen zien. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Wie geeft het Vikingschip een smoel?

Ontwerp een drakenkop

door Ben Blom

Het fundament van het Vikingschip is zo'n beetje klaar. Het is van belang dat dit zorgvuldig is gebouwd opdat alle andere houten delen van dit fundament de noodzakelijke steun krijgen. Er viel dus wat te tonen aan de familie, sponsoren en overige gasten op de besloten bijeenkomst van vrijdag jl.

Wijk bij Duurstede - In de tijd dat de Vikingen hun schepen bouwden lag het beroep van ambachtsman en beeldend kunstenaar dicht bij elkaar. Het is dan ook geen wonder dat de schepen uit die tijd zulke prachtige versieringen hadden. Vaak waren de versieringen functioneel: zo had het langschip, het type dat in de hal als replica wordt gebouwd, een slangen- of drakenkop op de boeg om vreemdelingen angst in te boezemen.

Ontwerpwedstrijd

Het bouwteam wil graag alle Cothenaren, Langbroekers, Wijkenaren en Wijksen betrekken bij het Vikingschip dat vanuit onze haven zal gaan varen. Vorige week zagen we dat in onze stad veel ontwerptalent zit, zowel twee - als drie dimensionaal. Het bouwteam roept al het creatief talent op om een drakenkop voor het schip te ontwerpen. Er is veel vrijheid in de vorm van het ontwerp, het kan een model zijn, een tekening, een maquette of een driedimensionaal geprinte vorm.

Voorwaarden
De voorwaarden staan op de site van het Vikingschip en op facebook. Het is in een paar woorden ook samen te vatten: Het moet passen bij de tijd en bij Dorestad. Het is uniek en authentiek. Het moet in eikenhout gemaakt kunnen worden. En uiteraard moet er een dreiging vanuit gaan. Het winnend ontwerp wordt uitgevoerd en boven de boeg van het schip bevestigd. De ontwerper krijgt de eer om het boegbeeld te onthullen met alle bijbehorende publiciteit.

Alle leeftijden
Het bouwteam is sinds enkele weken uitgebreid met jongeren. Gezien de brede belangstelling voor de bouw verwachten we ontwerpers van alle leeftijden van basisschool tot senior.

Meer berichten