Nienke (l), Jorge en Ashlee hebben vorig jaar samen met anderen in groep 7/8 van OBS Piet de Springer een 3D printer in elkaar gezet. Hiermee hebben ze al naamplaatjes en handvatten gemaakt. FOTO: Ben Blom
Nienke (l), Jorge en Ashlee hebben vorig jaar samen met anderen in groep 7/8 van OBS Piet de Springer een 3D printer in elkaar gezet. Hiermee hebben ze al naamplaatjes en handvatten gemaakt. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Wijkse ontwerpers in drie dimensies

De grens tussen beeldend kunstenaar en driedimensionaal ontwerper is moeilijk te trekken. Het is de bedoeling van de maker die het verschil maakt. Een designer maakt voor het gebruik, een kunstenaar voor het cultureel genot.

door Ben Blom

Langbroek - We gaan in gesprek met industrieel ontwerper Bastiaan Kok. Zijn bureau BKid is gevestigd in het oude schooltje in Overlangbroek. Bastiaan vertelt dat ontwerpers voor driedimensionale producten zowel technische als creatieve wortels kunnen hebben. Zelf heeft hij zijn opleiding in Eindhoven gehad bij de huidige Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven.

Portfolio

Voor een ontwerper is het van belang om portfolio op te bouwen, zodat je kunt laten zien wat je hebt ontworpen. Bastiaan heeft veel ontworpen voor Openbaar Vervoer. Van huisstijl incl. het uiterlijk van de bussen tot wachthokjes bij de bushalte. Het is werk dat veel mensen dagelijks kunnen zien en er zijn veel regels waarin je je moet houden. Hij houdt ervan om binnen die grenzen met een sprekende ontwerp te komen. Een andere specialiteit zijn gereedschappen. Hij heeft voor meerdere merken elektrische gereedschappen ontworpen. Binnen de lijn met eigen signatuur, onderling zijn de lijnen sterk verschillend. Een derde specialiteit zijn ontwerpen van fietsen en fiets gerelateerde producten.

Prototypes

Om de ontwerpen met de opdrachtgever te kunnen bespreken, laat Bastiaan, vaak wat later in het traject, prototypes maken. Vaak op een 3D-printer bij een gespecialiseerd bedrijf. Hij laat zien hoe een fietsenstandaard door de besprekingen aangepast is en zijn definitieve vorm heeft gekregen. Hij maakt ook graag gebruik van 3D-printing voor zijn vrije werk, werk dat hij voor eigen risico maakt en waarvoor hij later opdrachtgevers zoekt. Zijn portfolio-map laat zien hoe boeiend het vak van industrieel vormgever is: van ontwerpen die voor commissies moeten worden gepresenteerd en waar soms wetgeving een rol speelt via ontwerpen die met een team worden ontwikkeld tot eigen ideeën waar een markt bij wordt gezocht.

3D-printing

Voor ontwerpers biedt 3D-printing de mogelijkheid om relatief snel prototypes te laten maken. We merken dat het onderwijs in Wijk hierop in speelt: zowel het Revius als OBS Piet de Springer blijken er een te hebben. De laatste heeft de 3D printer zelf gebouwd. Vorig jaar met de groep 7/8. Om deze ingewikkelde klus te klaren hebben de leerlingen zich op hun eigen specialiteit geconcentreerd. Nienke bleek goed in organisatie en die hield het overzicht. Ze zag aan het bakje met onderdelen hoe snel het project vorderde. Eén deelnemer vertaalde de gebruiksaanwijzing uit het Engels en anderen namen technische klusjes voor hun rekening. Door dit project werden de deelnemers beter in hun specialisaties en beter in samenwerking. Juf Suzan Wiegers is dan ook trots op haar kinderen.

Dit jaar is de klas op zoek naar kapotte onderdelen in de school die ze kunnen vervangen door een zelf geprint exemplaar. En natuurlijk worden er regelmatig naambordjes gedrukt. Wie dat leuk vindt, mag zelf in speciale kwartiertjes eigen ontwerpen printen. Zo kun je al op de basisschool uitproberen waar je talenten liggen.

 

Meer berichten