Haike Blaauw
Haike Blaauw (Foto: )

Van modderschuit naar zilvervloot

Column door Haike Blaauw

In 1968 was het groot feest in Wijk bij Duurstede want er werd een moderne bunkerboot aan de kade van de toenmalige werkhaven aangemeerd.

Oliegigant Shell zag dit belangrijke kruispunt van waterwegen als een ideale uitvalsbasis om fossiele brandstoffen en scheepsbenodigdheden te slijten aan de voorbijvarende rijnaken. Het schip paste destijds prima bij de functie van de Wijkse werkhaven waar al diverse voorzieningen waren voor zand- en grindopslag, een graanhandel en een scheepswerf met een lange historie.

Hoe anders is de situatie heden, de werkhaven is, op de scheepswerf na, vrijwel volledig ontdaan van haar industriële karakter en ziet er nu aantrekkelijk uit met mooie steigers waar zowel historische schepen als moderne jachten en sloepjes hun thuishaven hebben. Vanaf het beroemde terras kijk je, onder het genot van een heerlijk drankje, fantastisch uit over de Lek en het landelijke rivierenlandschap aan de overzijde van de plas.

Tot nu toe klinkt het allemaal prachtig maar er is slechts een dissonant, de voormalige trots van Koninklijke Olie, heden een totaal verpauperde modderschuit. Iemand omschreef het voormalige bunkerschip onlangs als een rotte kies in een gezond gebit, meer is er inderdaad met de beste wil van de wereld niet van te maken.

Nu heeft de gemeente overeenstemming bereikt met de huidige eigenaar van dit maritieme kraakpand, de heer Markus. Dat lijkt op het eerste gezicht goed nieuws maar van ingewijden heb ik begrepen dat dit een astronomisch bedrag aan gemeenschapsgeld zal gaan kosten.

De vraag is gerechtvaardigd of dit geld niet beter voor de gezondheidszorg, onderwijs of het sociale domein aangewend kan worden. Daarnaast waren er niet louter positieve reacties op het voornemen om deze bonk roest naar de bunkerschiphemel te sturen, er zijn ook geboren en getogen Wijkse die van mening zijn dat de import Wijkenaren van "hun" schip af moeten blijven.

Het is kennelijk voorwaar geen sinecure om het eens te worden over deze oerlelijke puist aan het Wijkse waterfront. Lang geleden was er een bekende profeet die van water wijn wist te maken, nu is het de vraag of de gemeenteraad deze modderschuit in een zilvervloot gaat veranderen.

Meer berichten