Logo wijksecourant.nl


Albert van Putten
Albert van Putten (Foto: Christi Wijnen)

Portret van een echte Wijkse

Albert van Putten 

Elke twee weken een portret van een 'Echte Wijkse', een titel die je alleen mag voeren als je in Wijk geboren en getogen bent, of niet? Christi Wijnen uit Wijk bij Duurstede gaat op pad om Echte Wijksen te ontmoeten en ze aan u voor te stellen. Deze week: Albert van Putten.... De eerste snackbar in Wijk bij Duurstede was gevestigd aan de Volderstraat 8, het huis waar Albert van Putten in 1939 is geboren. Vader had daar een ijs- en viszaak. De eerste ijsjes in Wijk werden in 1919 al door hem verkocht, de staven ijs haalde hij uit de ijskelder in Doorn.

Wijk bij Duurstede – Met behulp van die staven kon er ijs gemaakt worden van verse koeienmelk. Het gezin Van Putten had 8 kinderen en Albert heeft de zaak van zijn vader overgenomen. Ze verkochten het lekkerste ijs in de wijde omtrek en hadden 4 ijsventwagentjes rijden. Midden jaren vijftig werden vanuit België de frites geïntroduceerd, van verse aardappels met de hand gesneden. Na jaren is Albert samen met zijn broer een toeleveringsbedrijf voor de horeca gestart, de Gepu in Utrecht. Dit bedrijf is inmiddels overgenomen door zijn zoon en dochter. Wat is een Echte Wijkse? "Simpel" zegt Albert. "Een Wijkenaar is geboren en getogen in Wijk, in de volksmond een Echte Wijkse genoemd. Een Wijker is import, maar als je 40 jaar of langer in Wijk hebt gewoond dan mag je je van mij een Wijkenaar noemen. Echte Wijkse kenmerken zijn jovialiteit en saamhorigheid, vroeger misschien wat meer maar het is er nog steeds!"

Meer berichten




Shopbox