Foto: Ben Blom

7 oktober: 30e Wijkse kunstmarkt

De kunstmarkt viert op 7 oktober haar zesde lustrum. De laatste zeven of acht edities georganiseerd door Wijk nog Leuker. We spreken Willem Edelenbos, met Jos Soons de trekkers. De kunstmarkt wordt traditioneel in het eerste weekend van oktober gehouden. Vorige zou dat samen gevallen zijn met het laatst weekend van september en daarmee met Shantyfestival en Lekkodagen. Het festival heeft toen een jaar overgeslagen.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - De kunstmarkt in Wijk heeft in de loop der jaren een groot netwerk van beeldend kunstenaars op gebouwd. In de huidige opzet is er ruimte voor zo'n 150 kunstenaars. De organisatie heeft een soort van ballotage: het is de bedoeling om de ruimte aan kúnstenaars beschikbaar te stellen, niet aan handelaren. Er moet voor de bezoeker voldoende te koop zijn, ook financieel haalbaar. Bij de indeling let men op een goede verdeling qua kunstvorm en techniek.

Wijkse kunstenaars

De Wijkse kunstenaars hebben altijd een bijzondere plek op de kunstmarkt. Zo hebben ze wel eens samen in de kerk gestaan. Iet Wouda is ooit op de Kunstmarkt gestart met collages. De laatste jaren is ze bekend geworden met haar digitale kunst. Deze is ook in haar atelier langs de Wal te bewonderen, meestal samen met een gast. Op dit moment exposeert Nienke Wiemers er met haar keramiek. Nienke gaat voor het eerst naar de kunstmarkt en bakt deze weken speciaal voor de kunstmarkt nieuw werk.

Outsiders Art

Eerder hebben de artiesten van het Rondeel ruimte op de Kunstmarkt gehad, dit jaar gekozen voor outside artiesten van Philadelphia. Ze staan op het plein voor de kerk.

Kinderplein

In samenwerking met Cultuurcoach Bo Hendriksen is op de Mazijk, vlak bij het speeltuintje een pleintje ingericht voor kunst van jongeren. Een van de kunstenaars had op eigen naam al kunst ingestuurd. De organisatie kwam pas later achter haar leeftijd: 9 jaar. Ze is een van de deelnemers.

Verkeer

150 kunstenaars die in 3 uur allemaal een kraampje in komen richten, geeft natuurlijk verkeersbewegingen. Om onnodige overlast te voorkomen heeft iedere kunstenaar een tijdvak toegewezen gekregen waarop ze hun werken mogen komen brengen. Door een goede verdeling over diverse marktplekken én de inzet van de geoefende vrijwilligers, is hiermee de meest optimale uitvoering gevonden. Alle kunstenaars parkeren hun voertuigen op het evenemententerrein. De Wijkse Dienst gaat een pendeldienst verzorgen tussen evenemententerrein en de kraam van de kunstenaars. Hierdoor kan het verkeer gewoon als normaal naar de binnenstad. Voor de Volderstraat/Achterstraat geldt de regeling van den weekmarkt, bij de Muntstraat zal verkeer uit het poortje de andere kant op worden gestuurd.

Bezoekers

De Wijkse Kunstmarkt heeft in de loop der tijd een naam opgebouwd: zowel bezoekers als kunstenaars komen uit het hele land en enkele zelfs van daarbuiten. Iet vertelt dat het per jaar verschilt hoeveel er verkocht wordt. Vorig jaar kregen vier werken een nieuw adres. Werken waar Wijk herkenbaar is, gaan het snelst.

Meer berichten