Fotopanelen laten de geschiedenis van de steenfabriek zien.
Fotopanelen laten de geschiedenis van de steenfabriek zien. (Foto: )

Panelen voor Bosscherwaarden

Wijk bij Duurstede - Utrechts Landschap heeft achttien nieuwe fotopanelen geplaatst op de steenoven van Steenfabriek Bosscherwaarden bij Wijk bij Duurstede. De historische foto's illustreren het verhaal dat de gidsen vertellen tijdens hun rondleidingen over het terrein van de oude steenfabriek.

Begin vorige eeuw stonden tussen Rhenen en Vianen zo'n vijftien steenfabrieken langs de Nederrijn en Lek. Steenfabriek Bosscherwaarden is in 1923 gebouwd en bakte stenen tot 1991. De fabriek is tegenwoordig een beschermd rijksmonument. In 2008-2009 heeft Utrechts Landschap de ringoven met de 40 meter hoge schoorsteen en de fabriekshal gerestaureerd.

Sinds de restauratie geven vrijwilligers regelmatig rondleidingen over het terrein. Ze vertellen hoe de productie van bakstenen in zijn werk ging, over het zware werk van de arbeiders en over de hitte in de ringoven. Hierbij maken ze gebruik van de fotopanelen, oude privéfilmpjes van voormalige personeelsleden en van materiaal dat ze door de jaren heen hebben verzameld, zoals een stenenwagen en rekkenwagen met de bijbehorende rails en draaischijf.

De eerstvolgende mogelijkheid om de fabriek te bezoeken obg van een gids is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september.

Er zijn op deze dag speciale rondleidingen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Aansluitend kunnen ze met een vragenlijst het terrein verkennen. Kijk voor de tijden en locatie op www.utrechtslandschap.nl. Op de website kunt u ook een excursie met eigen groep aanvragen.

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht. Utrechts Landschap heeft momenteel 600 vrijwilligers, 26.000 Beschermers en 63 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor altijd. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Meer berichten