Foto:

Het Alzheimer Café gaat nu ook van start in Wijk bij Duurstede

Na de vakantie opent in Wijk bij Duurstede een nieuwe kroeg, namelijk het Alzheimer Café. En dat is heel belangrijk voor iedereen die dicht bij huis, in een vertrouwde omgeving, ongedwongen kennis wil opdoen over dementie.

Wijk bij Duurstede - Dementeren kent verschillende oorzaken en momenteel treft het 1 op de 7 Nederlandse mannen en maar liefst 1 op de 3 vrouwen. Een vraag die dan gelijk opkomt: "Valt dementeren dan te bestrijden met cafébezoek?" Initiatiefneemster Marianne Jansen van het Dagcentrum E&E:" Vooral bij de mantelzorgmiddagen in het E&E-Gasthuis merkte ik dat mensen die te maken krijgen met beginnende dementie zoeken naar hulp, een luisterend oor. Contact met lotgenoten is voor hen van wezenlijk belang. In 220 gemeenten in Nederland wordt daar middels een Alzheimer Café al in voorzien. Maandelijks is er dan de mogelijkheid om na een korte voordracht met elkaar van gedachten te wisselen en vooral elkaar te leren beter om te gaan met dementie. Iedereen die interesse heeft is welkom".

Brede steun

Voor het opzetten van een Alzheimer Café in Wijk bij Duurstede is gelukkig brede steun gevonden. Zo is er support vanuit Buurtzorg, Vitras, WABO, Zonnebloem, De Nieuwe Schakel, Binding en Dagcentrum QuaRijn. Daarenboven geeft Alzheimer Nederland algehele rugdekking en levert zij materiaal voor de informatietafel. Mantelzorger Jan Fraters, die aan de wieg gestaan heeft van het Alzheimer Café Wijk bij Duurstede, weet uit ervaring hoe zwaar het is als je partner door dementie wordt overvallen. "Je moet er zelf achter komen hoe je met de psychische pijn, onmacht, ontreddering en ontwrichting van beiden om moet gaan. Nou heb ik geweldige steun van mijn 4 kinderen, maar ik moet er niet aan denken als je daar in je eentje voorstaat. Mij lijkt dat je bij een Alzheimer Café een goede handreiking krijgt en het contact met lotgenoten je opluchting kan geven. Ik zal er dan ook zeker naar toe gaan."

Het Alzheimer Café start dit najaar en wordt gehouden op elke eerste woensdagavond van de maand, 5 september, 3 oktober en 7 november in Zaal 1 van het E&E-Gasthuis.

Meer berichten