Bestuurslid Annelies Huffmeijer wijst naar de hoek waar de omheining al haar definitieve vorm heeft. De tuin wordt in de komende week afgewerkt. Iedere kamer heeft zijn eigen beschutte plekje en terras.
Bestuurslid Annelies Huffmeijer wijst naar de hoek waar de omheining al haar definitieve vorm heeft. De tuin wordt in de komende week afgewerkt. Iedere kamer heeft zijn eigen beschutte plekje en terras. (Foto: Ben Blom)

Open dag nieuwe hospice 14-9

Het Hospice in Wijk heeft in ruim vijf jaar vele gasten en hun bezoekers een plek gegeven waar ze bijna net als thuis afscheid hebben kunnen nemen van elkaar en van het leven. De ruim zestig vrijwilligers en het bestuur merken dat de vraag toeneemt en worden daarin gesteund door de demografische cijfers die laten zien dat meer Wijkenaren oud worden én dat ze steeds ouder worden.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Het is ongekend dat een gemeente van de grootte van Wijk een goed functionerend hospice heeft. De zorg en gastvrijheid wordt, door vrijwilligers, op een professioneel niveau geleverd. Het zit in de Wijkse mentaliteit om dingen goed te doen en voor elkaar zorg te hebben.

Vrijwilligers

Coördinator Maureen Brouwer vertelde dat ze bij de viering van het eerste lustrum vaststelde dat net iets meer dan vijftig procent van de vrijwilligers vanaf de start bij het hospice is betrokken. Dit maakt een mooie mix van opgebouwde ervaring en nieuwe vrijwilligers met nieuwe ideeën. Hierdoor kon de inrichting van de nieuwe hospice geoptimaliseerd worden: zaken die overbodig bleken te zijn, kwamen te vervallen en daar waar andere oplossingen zijn gewenst, zijn die gefaciliteerd. Zo is er in de nieuwe hospice gekozen voor een centrale ruimte met voorzieningen voor drankjes zodat gasten, die behoefte hebben aan onderling contact, makkelijker van hun kamer komen.

Bedrijven

De Wijkse bedrijven hebben ook in dit project hun betrokkenheid met de Wijkse samenleving getoond, waardoor de inrichting op het gewenste niveau binnen budget kon worden gerealiseerd.

Vrienden

Naast ondersteuning in de eenmalige kosten is de financiële ondersteuning door vrienden van levensbelang voor de continuïteit. Een simpel rekensommetje voor iedere Cothenaar, Langbroeker en Wijkenaar die iemand kent die dicht betrokken is geweest bij een van de gasten in het hospice. Rob Venslaar weet precies waarom hij vriend is: "Uit respect voor het werk van de vele vrijwilligers en het is uniek dat een gemeente van deze grootte een eigen hospice heeft." Door zijn betrokkenheid heeft Rob het gevoel gekregen dat het hospice professioneel geregeld is: "Petje af voor de vrijwilligers."

Pak de kans

Het is eigenlijk nooit mogelijk om een rondleiding in een hospice te krijgen: het verdraagt zich niet met de behoefte aan rust bij veel van de gasten. Op 14 september is er de unieke gelegenheid om nét voor de ingebruikname door de gasten, het nieuwe hospice te bekijken en de gang van zaken te ervaren. Voor veel mensen is het levenseinde niet het eerste onderwerp om bij stil te staan. Maar als je om je heen kijkt zie je mensen die in hun laatste periode behoefte hebben aan zorg en ondersteuning. Dat is mogelijk omdat Wijkenaren dat ondersteunen. Het blijft mogelijk als wij ons daarbij aansluiten. Nu voor een uitbreiding naar drie kamers, en als het nodig wordt voor een uitbreiding naar vier kamers. Voor de laatste weken, bijna net als thuis.

Meer berichten