Henk Kroese
Henk Kroese (Foto: Henk Kroese)

Kleurrijk

Column door Henk Kroese

Mijn kleindochter zit bij me aan tafel – het is mijn opadag. Ze heeft een krans van speelgoedkralen in haar haar: blauw, geel, rood, oranje en groen. Ze kleurt een kleurplaat van prinses Elsa en dat valt niet mee. De kleine versiersels op de jurk vragen elk om een ander kleurtje en de ruimte tussen de lijnen is klein. Haar lievelingskleuren zijn rose en paars, maar bruin vindt ze ook mooi, en geel ook. Prinses Elsa krijgt een jurk in kleurcombinaties die niet de mijne zijn, maar als opa vind ik hem prachtig omdat mijn kleindochter er met zoveel overgave aan werkt. In haar ogen is het de mooiste jurk van de wereld en wie ben ik om dat plezier te bederven...?

Het is met kleuren als met smaken: je kúnt er over twisten, maar dat is niet eenvoudig! Smaken verschillen nu eenmaal. Wat de één een prachtige combinatie vindt, vindt een ander bij elkaar vloeken. Dat geldt ook als het om muziek gaat of om eten. Daarom kunnen culturen zo verschillen. Wat de boer niet kent, dat eet hij niet; wat de muzikant niet mooi vindt, speelt hij niet en wat de klant niet bevalt, dat koopt hij niet.

En smaken verschillen niet alleen, ze veranderen ook. Dat zie je met name in de muziek en in de keuken. We hebben in Nederland rijst en pasta leren eten. We hebben bluesmuziek en jazz leren waarderen en dansen de tango en de salsa. Onze smaak ontwikkelt zich door de ontmoeting met mensen uit allerlei werelddelen. Chinezen, Italianen, Mexicanen, Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen, allemaal openden ze eethuizen om ons te laten proeven hoe goed en lekker hun eten is en om voor zichzelf een vorm van bestaan op te bouwen.

Daarom was het goed dat ruim dertig jaar geleden de Stichting Kleurrijk Wijk werd opgericht om die uitwisseling tussen culturen in Wijk te bevorderen, want ook onze stad werd meegenomen in 'de vaart der volkeren'. Ruim tien procent van onze bevolking komt ondertussen van buiten Nederland. Meer dan de helft daarvan uit Europa of de Verenigde Staten. De anderen komen uit tal van niet-westerse landen, waaronder Marokko, Suriname, de Antillen en Turkije. Tijdens een festival ontdek je wat mensen uit andere culturen te bieden hebben. Ze worden uitgenodigd zichzelf te presenteren. Je ziet en hoort ze muziek maken, zingen en dansen. Je bekijkt de producten die ze uitstallen voor de verkoop. Je ruikt en proeft van de gerechten die ze hebben klaar gemaakt en misschien maak je zelfs een praatje, en ontdek je dat het leven 'onder de oppervlakte' ook in Wijk kleurrijk en gevarieerd is.

Ondertussen heeft het Calypsotheater het stokje van Kleurrijk Wijk overgenomen en biedt het onder de naam 'Kleurrijk UIT in Wijk' een caleidoscopisch beeld van wat er in en rond Wijk aan cultuur te beleven valt. Ik sta voor veel open, maar weet ondertussen dat ik niet alles mooi vind, net als bij het kleuren van kleindochter. Mijn smaak is soms een heel andere. Dat komt bijvoorbeeld omdat zij een meisje is (roze!) en ik een jongetje, maar het heeft ook met cultuur te maken. Zij heeft Kaap-Verdiaans bloed. Haar oma van moeders kant is er geboren. Mijn opadag is eigenlijk een cultuurfestivalletje in het klein....

Meer berichten