Foto: Ben Blom

Filmfestival maakt Wijk Woest

In 2017 bleek het eerste Wijkse korte filmfestival een mooi succes. De organisatoren (het was een coproductie van Filmhuis Calypso en de cultuurcoach) hebben daarom besloten een tweede festival in de reeks te realiseren.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Door het eerste festival kwamen de organisatoren in contact met de Zweedse danser/cineast Nicola Hepp, die toen net in de Wijkse binnenstad was komen wonen. Zij is ingegaan op de vraag om team te versterken. De inzendingen van vorig jaar waren zeer divers. Het thema 'Water' bleek inspiratie voor veel verschillende interpretaties. Dit jaar is het thema "Woest". Dit woord heeft volgens woordenboeken meer dan dertig betekenissen, waardoor iedereen wel een associatie moet kunnen vinden.

Inzendingen

Vorig jaar waren er uit veel verschillende hoeken inzendingen. Het Revius had meerdere inzendingen, als resultaat van een projectweek, groep 7/8 van de Windroos hadden een spannende crimi gefilmd, die heel verrassend afliep. Water inspireerde een inzender om een montage te maken van eerdere onderwateropnames in een warm oord. In het tweede festival wordt voor deelnemers onderling netwerken gestimuleerd. Over de vorm wordt nog nagedacht.

Winnaars

De winnende film bij de categorie 26 jaar en ouder was een actiefilm in een ongebruikelijke betekenis: het was een aftrap om voldoende geld te verzamelen om de pompen op de Markt te repareren, zodat er weer water uit kan komen. De actie heeft resultaat gehad: de verwachting is dat de reparatie vóór het volgende zomerseizoen is gerealiseerd. Film blijkt daarmee een effectief medium om een kwestie aan de orde te stellen en verandering te weeg te brengen. Mogelijk brengt dit andere belangenbehartigers op ideeën? Bij de leeftijdscategorie tot 26 won Lamis van der Velden de eerste prijs met een terugblik op een historische dijkdoorbraak. Lamis is daarmee dit jaar lid van de jury.

Aanmelden

Aanmelden doe je uiterlijk 15 september. De jury wil een mooi verhaal zien, dat is belangrijker dan de techniek. Met een smartphone kun je uitstekende films maken, het is geen festival voor high tech filmers. Mocht je vragen hebben, bel dan cultuurcoach Bo Hendriksen of ga bij haar langs in de bieb. Het filmgala is op 20 oktober. Het is woest aantrekkelijk om daar bij te zijn.

Meer berichten