Jeroen is bezig met de laatste maand in zijn groentespeciaalzaak na 28 jaar in Wijk. FOTO: Ben Blom
Jeroen is bezig met de laatste maand in zijn groentespeciaalzaak na 28 jaar in Wijk. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Jeroen Verhoeckx sluit Wijkse winkel

Jeroen Verhoeckx was al jong bij AGF (Aardappelen, Groente Fruit) betrokken: zijn vader teelde groeten en zijn oom champignons. Zijn vader gaat nog steeds wel naar de veiling, nu om namens zijn zoon te kopen.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Jeroen was 19 toen hij besloot een groentespeciaalzaak in de Heul te openen. Net twintig toen de zaak geopend werd. Op de vraag hoe hij bij Wijk bij Duurstede kwam, heeft hij een standaard antwoord: "met de auto". Met wat doorvragen bleek een toevallige ontmoeting in Vianen de aanleiding te zijn.

Reistijd

De reistijd van zijn woonplaats Kerkdriel (net boven Den Bosch) naar Wijk heeft Jeroen nooit een bezwaar gevonden: hij ging met plezier naar zijn Wijkse clientele. Wel is hij toen er kinderen kwamen ook een zaak in Kerkdriel gestart, zodat hij bij het avondeten met de kinderen kon zijn. Toen er aan de Wijkse Markt ruimte vrij kwam (de helft van het voormalige hotel de Keizerskroon) heeft hij die kans meteen gepakt. Na een periode twee Wijkse filialen, heeft hij uiteindelijk voor de Markt gekozen.

Assortiment

Het assortiment is in 28 jaar behoorlijk uitgebreid. Ook zijn vroegere hardlopers als botersla vervangen door ijsbergsla en tegenwoordig is rucola de hardloper. De salades doen het goed en er is vraag naar biologisch. De indeling van de winkel is daaraan aangepast, je kunt zowel zelf kiezen als bediend worden. Het personeel heeft kennis van zaken en kan daardoor ook adviseren. Dat laatste is ook belangrijk nu de kennis van groente aan het afnemen is.

Plofkraak

In het winkelcentrum in Kerkdriel heeft anderhalf jaar geleden (in de nacht voor Sinterklaas) een plofkraak plaats gevonden waarbij ook de winkel van Verhoeckx schade opliep. Uiteindelijk moest hierdoor een nieuwe winkel worden ingericht, een proces dat met de schadeafhandeling veel energie heeft gevraagd.

Verkeer

Jeroen heeft gemerkt dat het verkeer de laatste tijd steeds intensiever wordt. Uiteindelijk heeft dat de doorslag gegeven om de winkel aan de Markt te sluiten. De horecatak blijft Jeroen gewoon bedienen. Zijn busje blijft dus in de Wijk rijden.

Advies

Gevraagd naar advies voor Wijkse gezinnen is Jeroen heel duidelijk: kijk meer naar het seizoen. Als je eet wat in het seizoen is, eet je verser en dus smakelijker. Bovendien scheelt het vaak in de prijs. De groentekalender is in vele vormen te vinden, soms zelfs actuele die met weersomstandigheden mee veranderen.

Winkel

De Wijkenaren die nu een vaste loop naar de Markt hebben, zullen dat ongetwijfeld blijven doen: na een periode van herinrichting zal Tim met zijn team van Kaashuis Dorestad de bezoekers voorzien van eerste kwaliteit spijs en drank.

Meer berichten