Liesette laat zien hoe de combi-oven werkt, daarbij op de vingers gekeken door Wil (l) en haar collega's Marianne en Koeresh. FOTO: Ben Blom
Liesette laat zien hoe de combi-oven werkt, daarbij op de vingers gekeken door Wil (l) en haar collega's Marianne en Koeresh. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Maaltijden E&E worden anders bereid

Enkele maanden geleden werd bekend dat E&E i.v.m. bezuinigingen ging stoppen met het koken op locatie. Hierop werd in de sociale media ongerust gereageerd, de maaltijd is immers een belangrijk moment op de dag en bovendien een moment waarop bewoners elkaar in alle rust ontmoeten. Er kwamen beelden op van kant-en-klaar maaltijden die in een magnetron moesten worden opgewarmd.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - De Wijkse Courant gaat op onderzoek uit: we spreken af met de voorzitter van de Cliëntenraad mw. Wil Hijink. Op haar verzoek spreken we elkaar in Plein 1400, het restaurant van het E&E. Deze plek was ook gekozen omdat Wil voorafgaand aan het gesprek hier gegeten heeft en een rondje langs de tafels had gemaakt. Wil had gekozen voor lasagne, omdat ze van de keukenploeg had gehoord dat dit voor de eerste keer op de nieuwe methode werd bereid. De alternatieve keus was boterboontjes geweest met een slavink. Iedere dag is er ook keuze uit soep of salade en is er een nagerecht.

Verschillende bereidingswijzen en tijdstippen

De cliëntenraad was betrokken bij de invoering van het nieuwe systeem en Wil blijkt dan ook uitstekend op de hoogte. Ze legt uit dat op de PG, dat is de afdeling waar ook dementerende bewoners verblijven, zelf wordt gekookt. Er wordt daar kleinschalig gewoond en de bewoners helpen vaak mee met het schillen van de aardappelen of het afhalen van de boontjes, zoals ze dat vroeger ook gewend waren. Je ruikt op de afdeling dat er gekookt wordt en dat maakt deel uit van de dagindeling. De bewoners van de afdeling somatiek hebben bij de invoering van het nieuwe systeem laten weten het bezwaarlijk te vinden om 's middag te eten. In deze afdeling zitten bewoners met chronisch lichamelijke beperkingen. Het opstaan heeft hier zijn tijd nodig en dan is om twaalf uur eten niet plezierig.

Cliëntenraad

Door inzet van de cliëntenraad is er op de afdeling somatiek voor gekozen om daar een eigen combi-oven te installeren, zodat de afdeling zelf 's avond de maaltijden kan bereiden. Ze eten dus later, maar wel dezelfde maaltijden als op Plein 1400.

Plein 1400

Op Plein 1400 worden iedere dag zo'n dertig couverts geserveerd. Dit aantal is wisselend afhankelijk van de gasten van de bezoekers die mee-eten. Iedere week worden op drie verschillende momenten de bestelde maaltijden gebracht. De koks zijn sinds juli van de afdeling verdwenen, de gastvrouwen (en gastheer) zorgen ervoor dat de maaltijden op tijd warm worden geserveerd. We spreken met Koeresh die merkbaar enthousiast de rol van gastheer vervult. Hij heeft vroeger verschillende bedrijven gehad, heeft zich om laten scholen naar de zorg. Zijn enthousiasme slaat ook over op de bewoners. Als hij de menukaart haalt om iets toe te lichten, geeft hij een high five aan een bewoonster die daarna zichtbaar geamuseerd haar weg met de rollator vervolgt. De menukaart bevat bekende gerechten uit de Hollandse keuken. Wil verklaart dat doordat er in het E&E nog geen bewoners zijn die niet in Nederland geboren zijn. Eigenlijk ook wel logisch omdat de groep van 85 plussers sterk zal lijken op de maatschappij zoals die er dertig jaar geleden uitzag.

 

Meer berichten