Logo wijksecourant.nl


Familie Reigersman bekijkt met passanten de doorbraak. Moeder Frederique en beide dochter filmen de gebeurtenis evenals de verantwoordelijke bij de aannemer.
Familie Reigersman bekijkt met passanten de doorbraak. Moeder Frederique en beide dochter filmen de gebeurtenis evenals de verantwoordelijke bij de aannemer. (Foto: Ben Blom)

Stromend water in de slotgracht

door Ben Blom

De liefelijke Kromme Rijn was eeuwenlang een grensrivier die kasteel Rhijnestein scheidde van het dorp Cothen. De huidige eigenaren Andreas en Frederique Reigersman proberen daarentegen een brug te slaan tussen de Cothenaren en hun kasteel. Ze zijn bezig het landgoed stapje voor stapje terug te brengen naar eerdere situaties en open te stellen voor publiek. Zo is er de 19e augustus een vaart met de Krommerijnder naar het kasteel met uitleg over te tuinen.


Cothen - Eerder dit jaar is gestart met de opgravingen in de dam voor de toegangspoort van kasteel Rhijnestein. De vondsten toen, o.a. overblijfselen van een vlechtwerk, palen ter ondersteuning en stenen waarvan er enkele bijzondere ronde vormen hebben, zijn geconserveerd. Ze worden nader onderzocht op functie en leeftijd. Scherven kunnen van belang zijn om de vorm die iets zegt over de functie van het voorwerp waarvan ze deel uit maakten, maar zeggen ook iets over de oudheid van de grondlaag waarin ze gevonden zijn.


Duiker

De afgelopen maanden is het hard gewerkt: voor het poortgebouw aan de ingang van het landgoed ligt nu een nieuwe dam waarin een duiker (buis) is ingegraven die het water moet laten doorlopen. Beide zijkanten zijn voorzien van metselwerk, passend bij de stijl van het poortgebouw. Het was deze week het moment dat het laatste stukje dam dat het verst verwijderd ligt van de Kromme Rijn en het centrum van Cothen, verwijderd zou worden. De grond gaat naar een agrariër aan de grens van Werkhoven en Cothen.


Lokaal/regionaal

Het echtpaar probeert zo veel mogelijk gebruik te maken van lokale of regionale bedrijven. Voor de dam werd de shovel bestuurd door Joost Blaauwedraat uit Renswoude, gespecialiseerd in landschapsverzorging. Hij werkte samen met Miriam Peters van ADC ArcheoProjecten. Het afpellen van de lagen moet uiterst nauwkeurig gebeuren, zodat er geen vondsten onbedoeld verdwijnen. Tevens moet een profiel opgeleverd worden volgens de gespecificeerde helling en hoogte.


Teamwork

Bij het werk valt het onderlinge vertrouwen op dat tussen Joost en Miriam is ontstaan. Ze hebben weinig nodig om van elkaar te begrijpen wat de bedoeling is. De afstand tussen de archeologe en de shovelbak is daarbij soms gering.


Kijkers

Zo'n project trekt natuurlijk de aandacht van de omgeving. Een van de kijkers wist te vertellen welke vissen er nu in de dode armen zwemmen: baars, brasem, snoekbaars en snoek. We spreken hierover met Ruud Waltman, betrokken bij de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede én schipper op de Krommerijnder. Ruud verwacht dat het water meer zuurstof zal krijgen en daardoor ook nieuwe soorten aantrekt. Het leefgebied zal ook aantrekkelijker worden voor het ijsvogeltje, dat hij het laatste jaar hier miste. Mogelijk neemt de stroom ook de bladeren van de bomen, die nu in het water bleven liggen, mee.


Mijlpaal

Het terugbrengen van de stroming in de slotgracht is weer een belangrijke stap in het revitaliseren van Rhijnestein met als doel het landgoed in betere staat aan de nieuwe generatie op te leveren.