Met oorkappen op en op veilige afstand lukt het om van de kermis te 'genieten'. FOTO: Baraba Schouten
Met oorkappen op en op veilige afstand lukt het om van de kermis te 'genieten'. FOTO: Baraba Schouten (Foto: Barbara Schouten)

Gezocht: prikkelarme Wijkse kermis

ingezonden

Wijk bij Duurstede - Dit bericht is geen zielig verhaal. Dit is puur waarheid en helaas zijn er meerdere personen in wijk en omstreken die ergens last van hebben en niet gehoord worden. Ik zal het persoonlijk houden.
Mijn jongste dochter is hoogbegaafd ( HB) en hoog sensitief (HSP). Het is een meisje van 8. Ze is dol op de kermis, maar er is 1 belangrijke factor waardoor de kermis gelijk niet prettig wordt als ze aankomt. Mijn dochter kan niet tegen overmatige prikkels en situaties. Naast dat het geluid voor haar overweldigend is en eigenlijk op dat moment al naar huis wil, zijn de attracties voor haar leeftijd veel te hard. Waar het dan op neer komt, zijn de attracties visjes vangen, touwtje trekken en ze kan elastiek springen. Het funhuis is een familie aangelegenheid, maar doordat ze het niet kan overzien en bang wordt door haar HSP durft ze niet. Er zit zoveel verdriet in mijn dochter. Ze voelt zich geen kleuter, maar wordt hier wel toe gedwongen door overmatige prikkels.

Wat nu? Er is al eens een gesprek geweest van een volwassene die epilepsie heeft en opkomt voor iedereen die baat heeft met 1 uurtje prikkelarme kermis. De Gemeente ging helaas hier niet in mee. Het zou omzetverlies zijn.
Ik vraag mij af waarom andere gemeentem die wel kunnen en in de praktijk zie je dat de opkomst groot is.

Ondertussen ben ik een verdrietige moeder die ziet dat haar kind de kermis geweldig vind, maar er niet tegen kan. Nu met oorkappen op en op veilige afstand lukt het. Maar diep in haar hartje is ook zij verdrietig. Ze zou ook zo graag mee willen doen. Ik stuur u een foto van mijn dochter, waarmee je mijn verhaal in de foto ziet terug komen. Ik hoop aandacht te kunnen krijgen. Want kermis is van iedereen toch? Met vriendelijke groet, Barbara Schouten

van de redactie:

Proef met prikkelarme kermis in vier Westlandse dorpen

De kermissen die deze zomer langs de Westlandse feestweken trekken, worden op vier momenten 'prikkelarm'. Dat betekent dat er minder flitsende lichten en harde geluiden zullen zijn, zodat ook mensen met epilepsie of autisme zonder problemen naar de festiviteiten kunnen. Op initiatief van Westland Verstandig werden kermisexploitanten benaderd of zij dit zagen zitten. Daardoor waren Monsterse kermis op 7 juli, de 's-Gravenzandse kermis op 14 juli en wordt de Wateringse kermis op 4 augustus prikkelarm. Ook in De Lier ziet de exploitant dit wel zitten. De kermis op het Malieveld in Den Haag gaf hierin het voorbeeld.

Meer berichten