Marieke Romeijn poseert bij recent werk, terwijl collega's René en Louis hun schilderijen vervolmaken. FOTO: Ben Blom
Marieke Romeijn poseert bij recent werk, terwijl collega's René en Louis hun schilderijen vervolmaken. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Wijkse outsider artiesten klaar voor nieuwe spannende stap

door Ben Blom

In het voormalig theater in het Kokkestraatje zit een bijzonder atelier. De outside artiesten die hier werken hebben speciale gaven. De veertien artiesten werken enkele dagen per week in het atelier. Sommigen gaan naast het schilder-atelier ook naar het keramiek-atelier van Reinaerde ateliers.

Wijk bij Duurstede - Het is gezellig druk in het atelier. Acht beeldend kunstenaars werken aan schilderijen in verschillende fases van ontwikkeling. De artiesten zijn kritisch op zichzelf, gaan voor een goed resultaat. Dat heeft inmiddels zijn uitwerking gehad.

Hermitage Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam heeft voor haar outsider-art tak zeven werken vanuit het Wijkse Atelier gekocht. Forse doeken, vaak van 80 bij 100 cm. De Hermitage heeft plannen om ook in St. Petersburg een vleugel in te richten specifiek voor Outsider Art. Net als in Amsterdam zal het een internationale collectie worden. Twee van de werken zijn door Marieke Romeijn (foto) geschilderd, de andere door Nol Vonk en Jan Endeveld. Beide heren zijn inmiddels met pensioen gegaan. Tot 28 mei was er ook een expositie in het outsider art museum. In de bijbehorende catalogus "Nieuwe Meesters" staan de artiesten met hun werken.

Fases

De beeldend kunstenaars zitten onderling in verschillende fases van hun carrière. Het is ook de bedoeling dat men zich hier verder ontwikkeld. Louis Stam is begonnen met primitieve schilderijen. Raakte geïnspireerd door de technische kant van het schilderen en schildert nu steeds figuratiever. Bij Carel Appel ging het omgekeerd: die heeft er jaren over gedaan om de essentie te zien waardoor hij primitief kon gaan schilderen.

Kunstuitleen

Als de schilderijen klaar zijn worden ze met meerdere tegelijkertijd beoordeeld. Ron Kluft, is een van de twee begeleiders die deze sessies vaak voor zit. We stellen harde voorwaarden om in de collectie opgenomen te worden, want we staan voor de kwaliteit van alle 500 werken in de collectie. Naast de ondersteuning door creatieve coaches zijn de kunstenaars ook zeer in staat om elkaar tips tegeven, ook al verschillen hun stijlen onderling. "We zien aan het schilderij welke kunstenaar het heeft gemaakt" lacht René van Breene.

Meer berichten