Yun is letterlijk bij de les,dankzij Klassecontact. Meedoen, vragen stellen en beantwoorden, rondkijken in de klas vanuit je ziekenhuisbed, het kan allemaal met 'De klasgenoot' van KPN.
Yun is letterlijk bij de les,dankzij Klassecontact. Meedoen, vragen stellen en beantwoorden, rondkijken in de klas vanuit je ziekenhuisbed, het kan allemaal met 'De klasgenoot' van KPN. (Foto: anton Rekké)

De KLASGENOOT houdt Yun bij de les

Dinsdagmiddag 10 juli was het wisselmiddag op De Wegwijzer. Op de wisselmiddag gaan alle kinderen alvast een kijkje nemen in de groep waar ze na de zomervakantie zullen zitten. Voor de meeste kinderen heel spannend en vooral leuk, om in een nieuw lokaal, met een nieuwe juf of meester, een middag door te brengen.

door Anton Rekke

Wijk bij Duurstede - Maar wat nou als je net op die middag in het ziekenhuis ligt, zoals Yun Kloosterman? Yun is onlangs geopereerd en lag de laatste weken van het schooljaar in het ziekenhuis. Omdat nog niet bekend is hoe het na zijn operatie zal gaan en of hij na de vakantie wel naar school kan, is KlasseContact op school geïnstalleerd. Met KlasseContact kunnen kinderen zo veel mogelijk contact houden met school en met hun klasgenootjes, vrienden en vriendinnetjes. Voor dit doel heeft KPN een apparaat, de "Klasgenoot", ontwikkeld waarmee kinderen toch de les kunnen volgen, als ze niet in de klas aanwezig kunnen zijn. Yun heeft van KPN een laptop ter beschikking gekregen waarop hij het beeld uit de klas ziet en hij de juf en zijn klasgenootjes hoort praten. Met de laptop kan Yun de 'Klasgenoot' bedienen en met de camera inzoomen op het digibord en meeluisteren via de microfoon in de klas. Omgekeerd kan de klas hem zien en horen op de Klasgenoot. Zo kan Yun zelfs in een groepje aan de slag met schoolwerk en virtueel zijn vinger opsteken als hij iets wil vragen. Op de Klasgenoot gaat dan een rood lampje branden en de juf weet dan dat Yun iets wil vragen of vertellen. Zo is Yun toch bij de les aanwezig terwijl hij ergens anders is.

Een aanvraag voor KlasseContact verloopt in overleg met de consulent Ondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). Via de school kan de ouder in contact komen met de consulent. Tijdens een voorbereidend gesprek met de ouders en de school wordt de individuele situatie besproken. De consulenten hebben veel ervaring in het begeleiden van chronisch en ernstig zieke leerlingen. Zij kunnen vaststellen of de inzet van KlasseContact voor de zieke leerling zinvol is.

KPN heeft een speciaal team van monteurs dat de plaatsingen verricht. De medewerkers zijn opgeleid om bij het installeren rekening te houden met de situatie van de betrokkenen. In overleg met de consulenten OZL zijn tijdens de plaatsing vaak vrijwilligers aanwezig. Deze KPN-medewerkers geven informatie over KlasseContact in de klas en bezoeken vervolgens de leerling. De plaatsing is gratis, evenals het gebruik van KlasseContact. Yun heeft enorm genoten van de wisselmiddag. Dat is van groot belang. Dankzij deze techniek loopt Yun minder leerachterstand op en zich verbonden voelen met iedereen. Dat helpt bij zijn herstel. Want we willen Yun weer gauw zelf in de klas.

Meer berichten