Ironisch genoeg zijn de ovengangen op een hete zomerdag de koelste plekjes. Vrijwillige gids Fred Besseling weet het complexe bakproces helder uit te leggen. - Foto: Ben Blom
Ironisch genoeg zijn de ovengangen op een hete zomerdag de koelste plekjes. Vrijwillige gids Fred Besseling weet het complexe bakproces helder uit te leggen. - Foto: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Steenfabriek Bosscherwaarden komt bij rondleiding tot leven

Vrijwilligers van het Utrechts Landschap verzorgen regelmatig rondleidingen in de oude steenfabriek de Bosscherwaarden. Na een inleidende film worden op locatie de functies van de oven uitgelegd.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - De steenfabrieken zorgden bijna een eeuw geleden voor werkgelegenheid in Wijk. Steenfabriek de Bosscherwaarden is 95 jaar geleden ontstaan en daarmee de jongste van drie grotere steenfabrieken. De Bosscherwaarden was een ringoven, een oven waarin de stenen op een vaste plek bleven en het vuur in de cirkelvormige oven, rond ging. De Steenfabriek de Lunenburgerwaard, waar nu de jachthaven is gevestigd, was een vlamoven, verwant aan een ringoven maar met een andere indeling.

Overkant

De derde oven, de Roodvoet, ligt na het afsnijden van een meander, aan de overkant, nu Gelderland. De Roodvoet was een tunneloven, hierbij worden stenen door de oven geleid en blijft het vuur op dezelfde plaats. Deze oven is goedkoper, omdat alleen de vuurplaats van dure temperatuurbestendige stenen hoeft te worden voorzien.

Gemêleerd gezelschap

Er was een gemêleerd gezelschap op de rondleiding afgekomen, van voormalige buurtgenoten die de sluiting van de fabriek in 1991 hebben meegemaakt tot jonge gezinnen. De gids Fred Besseling, wist het verhaal van de steenfabriek voor ieder aantrekkelijk te maken en betrok ook de jonge kinderen in zijn verhaal. Op deze warme dag bleek de rondgang zowel door de warme zon als door schaduwrijke plekken te gaan, prima idee dus voor warme zomerse dagen.

Door de eeuwen heen

De gebakken stenen van het kasteel, geven aanwijzingen dat al in de twaalfde eeuw steenbakkerijen in ons gebied gevestigd waren. Ook de naam op het hek van de boerderij, nu honk van voetbalvereniging CDW, "de steenoven" verwijst hier mogelijk naar.

Afgegraven

Uiteraard laat het sporen na als in een landschap klei wordt afgegraven. Links en rechts van het spoorlijntje op de Bosscherwaarden is de afgraving van kleidepots goed zichtbaar. Er groeien sinds 1991 dunne boompjes. Ook de plassen op het terrein waar nu een bevergezin huist, zijn ontstaan door kleiwinning.

Meer berichten