Evert van Leeuwen legt uit wat bijen precies doen.
Evert van Leeuwen legt uit wat bijen precies doen. (Foto: )

Imkerijdag in Hordenboomgaard groot succes

Afgelopen zondag was het de "Landelijke Imkerijdag" waarbij geïnteresseerden konden worden bijgepraat over de functie die imkers en bijen hebben binnen onze samenleving. In de Hordenboomgaard was het imker Evert van Leeuwen die enthousiast tekst en uitleg gaf over deze bedrijfstak.

door John Beringen

Wijk bij Duurstede - Evert begint met glimlachend op te merken dat de meesten wel weten dat bijen honing en was produceren. "En dat bijen zorgen voor de bevruchting van bomen en planten waar wij van eten, weten velen dan ook nog wel, maar daar houdt het wel zo'n beetje bij op. Het is echter verbazingwekkend als je ziet hoe gestructureerd en vooral gedisciplineerd zo'n bijenvolk aan het werk gaat."

De toehoorders, die niet alleen uit volwassen bestaan maar ook uit moeders met kinderen, horen het belangstellend aan. "Neem nou de bijendans," gaat Evert verder. Bijen zijn zelf natuurlijk ook op zoek naar voedsel want die beestjes moeten immers ook leven. Nou is er één bij die een voedselbron heeft gevonden. Die gaat dan terug naar de groep en maakt dat kenbaar door de eerder genoemde bijendans. En het mooie is dat bijen daar een schitterende systematiek in hebben ontwikkeld.

Bijen kunnen dan aangeven dat de voedselbron 100, 200 meter of verder verwijderd is. Als die bron dichtbij is, zijn de bewegingen heel druk en als het wat verder is, dan gebeurt dat wat kalmer. Je zou dat heel goed met menselijke maatstaven kunnen vergelijken: als iets makkelijk te bemachtigen is dan levert dat enthousiasme op en als het wat moeilijker is dan is dat enthousiasme wat minder. Bijen moeten dan ook een stuk verder vliegen om bij het voedsel te komen, hè?" De kinderen grinniken wat om deze uitleg, maar het is wel duidelijk dat ze de crux van het verhaal begrijpen. "Maar het verloopt niet altijd zo gladjes," gaat Evert verder. "Het komt ook wel voor dat er te weinig voedsel is voor de bijen. En dat kan verschillende oorzaken hebben: een bijenvolk dat heel groot is, een slechte lente, klimatologische oorzaken, enz... Dat houden imkers ook goed in de gaten en dan voeren we de bijen bij met suikerwater. En zeg nou zelf: als jij honger hebt dan wil je ook graag een boterhammetje eten, toch?" Dit laatste zegt hij tegen een klein meisje dat hierop bevestigend knikt. Daarna mag iedereen in de bijenkasten kijken om te zien hoe druk de bijen aan het werk zijn.

Meer berichten