Nicolle: "De mensen vinden het heel leuk." FOTO: John Beringen
Nicolle: "De mensen vinden het heel leuk." FOTO: John Beringen (Foto: )

Een boek ruilen... leuk, toch?

John Beringen

Een fenomeen dat opgang maakt

Even de krant of een tijdschrift inkijken terwijl men op een bestelling wacht bij Eetsalon De Heul was al langer mogelijk, maar sinds kort kan men aldaar ook boeken ruilen. Nicolle, die het initiatief hiertoe nam, vertelt er meer over.

Wijk bij Duurstede - Ze wijst op het kleine boekenkastje net naast de ingang waar de tekst "een boek voor een boek" op te lezen is. "Nou heb ik dit fenomeen niet uitgevonden," laat ze weten. "Dit soort plekjes waar je een boek kan ruilen, kom je al langer op verschillende plaatsen tegen. Het idee kwam eigenlijk in mij op toen ik een het boek 'Anna en de verdronken vluchteling' van de in Wijk bij Duurstede woonachtige Jesús de la Torre kocht. Dat boek had ik uitgelezen en wat gebeurt er dan? Het komt dan in de boekenkast terecht en je kijkt het veel later misschien nog een keer in. Dat legde ik dus hier neer op de balie met een stickertje 'inkijk exemplaar' zodat andere mensen het ook even konden bekijken."

Nicolle blijkt in Wijk bij Duurstede woonachtige schrijvers een warm hart toe te dragen want naast het boek van de la Torre blijkt het boek 'De worsteling' van Jan Kouwenhoven ook ter inzage te liggen. "Dan zie je dat men toch wel nieuwsgierig is en zodoende kwam ik op het idee "een boek voor een boek" op te zetten. En wat ook meespeelde, is dat je steeds meer kinderen en volwassenen bijna constant op hun telefoon of tablet ziet staren. De mensen moeten gewoon weer eens lekker ouderwets een boek in hun handen hebben." Dit laatste zegt ze met een brede glimlach. "Je moet natuurlijk ook wel van lezen houden, hè? Maar al met al blijkt het boeken ruilen wel een fenomeen te zijn dat opgang maakt," constateert ze. "Ach, het is ook wel heel leuk als je ziet hoe iemand met een boek binnenkomt, even het rijtje langs kijkt en het vervolgens omwisselt. Er zit altijd wel iets voor eenieders gading tussen. Maar vooral kinderboeken blijken erg populair te zijn want die blijven hier niet lang liggen."

Meer berichten