Jan van der Horst (l) en Frank Lakerveld bespreken hun missies voor PUM (Project Uitzending Managers). Beiden hebben nog contact met hun opdrachtgevers, die soms ook in Nederland een vakbeurs bezoeken. FOTO: Ben Blom
Jan van der Horst (l) en Frank Lakerveld bespreken hun missies voor PUM (Project Uitzending Managers). Beiden hebben nog contact met hun opdrachtgevers, die soms ook in Nederland een vakbeurs bezoeken. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Wijkenaren dragen hun steentje bij in verre oorden

Ben Blom

Zo'n veertig jaar geleden richtten de werkgevers en het ministerie van Buitenlandse Zaken de Stichting PUM op. PUM stond ooit voor Project Uitzending Managers. Het idee was om vroeg gepensioneerden in te zetten bij projecten in landen die zich aan het ontwikkelen waren.

Wijk bij Duurstede - Frank Lakerveld werd betrokken door een oude leermeester. Deze had uit Kenia een verzoek gekregen voor een stageplaats. Hij zocht een bakkerij die alles zelf bakt en kwam bij Frank terecht. Frank raakte gefascineerd, het bleek verrassend leuk om vakkennis te delen met vakgenoten die in andere omstandigheden werken. Ook door medewerking van de collega's bij Lakerveld, is Frank eens in de twee jaar beschikbaar voor projecten waar hij iets wezenlijks kan bijdragen. Hij is uitgezonden naar Armenië, Uganda en Macedonië.

HACCP

Jan van der Horst heeft in zijn werkzame leven veel ervaring opgedaan bij het verwerken van voedsel. In dit vakgebied wordt het systeem Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) toegepast, ooit bedacht om te voorkomen dat astronauten voedselvergiftiging zouden krijgen. Jan is twee keer op missie geweest, beide keren in Colombia. In zijn laatste missie waren de verwerkingsmachines geplaatst op plekken die bij de aanschaf vrij waren. Hierdoor was de gang door de productieruimte onlogisch geworden. Jan maakte een film van het proces die hij versneld afdraaide voor de opdrachtgever. Deze zag daardoor hoeveel tijd verspild werd. Jan maakte op donderdag een voorstel (plattegrond) voor drie productiestraten. Toen hij vrijdagochtend binnen kwam waren de mensen al bezig alles te verschuiven.
Tolken
Frank werkte in Armenië via een tolk, in dit geval één zonder bakkersachtergrond. Hij loste dit op door tegelijkertijd een brood te maken op hun gebruikelijke manier en op een andere manier. Daarmee zagen de Armenische collega's het verschil.

Cultuur

In de veertien dagen dat een missie duurt, is intensief contact tussen de medewerkers en de expert. Het geeft de expert een uniek kijkje in de lokale cultuur. In veertig jaar is er een verschuiving ontstaan naar meer ambachtelijke deskundigheid. "In snel veranderende vakgebieden, zoals ICT is een recent arbeidsverleden gewenst", aldus PUM.

Meer berichten