De Schapenmarkt vernieuwt zich met NK Boerenlandspelen, de traditionele markt met kraampjes is vervallen door gebrek aan belangstelling. - FOTO: Ben Blom
De Schapenmarkt vernieuwt zich met NK Boerenlandspelen, de traditionele markt met kraampjes is vervallen door gebrek aan belangstelling. - FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Big bags en een hoop hooi

De schapenmarkt in Langbroek beleefde dit weekend zijn 38e editie. Een feest kan zo lang bestaan als het zich aanpast aan andere tijden. De animo voor de kraampjes liep de laatste jaren terug, dit jaar is van de markt afgezien.

Langbroek - Het vorig jaar gestarte NK Boerenlandspelen blijkt een schot in de roos: dit jaar negen teams, drie meer dan vorig jaar. Zo rond de start stroomde ruim meer publiek naar binnen. Het eerste spel ziet u op de foto: met vier personen zaklopen in één big bag.

Nieuwe spelen

Het ging verder met nieuwe spelen: Hoefsmid (hoefijzer werpen) en Klompenpad waarbij wisselend als boer en in de kruiwagen het parcours wordt afgelegd. Net als vorig jaar wordt bij Strooien door het team het stro van de baal zo ver mogelijk gegooid. De Dronkenmansrit was nieuw maar wel bekend in het buitengebied: je gaat met vier man via kratjes naar de overkant en kruipend (kop-staart) terug. Voor de Paardenfluisteraar werden vorig jaar geprepareerde paarden gebruikt. Blijkbaar is hiermee geoefend, want de paarden waren voortdurend uitgeleend. Als laatste een precisiespel: van een stammetje met een grove handzaag drie plakjes afzagen die samen precies één kilo wegen.

Geslaagde vernieuwing

De spelen slaan aan bij deelnemers en publiek. Mogelijk is dit de nieuwe injectie voor een levendig vervolg van de Schaapscheerdersfeesten. Door de dag heen zijn er voortdurend leuke activiteiten voor de jonge jeugd. In de tent is levende muziek, afgewisseld met een kinderdisco. Mogelijk komt er voor overdag nog een aanvulling voor de volwassenen om de tijd tot NK-spelen op te vullen. Zo zien we een zonnige toekomst voor de Schapenmarkt en over twee jaar het achtste jubileum.
door Ben Blom

Meer berichten