Tom en Vera Moerenhout bezoeken de voorpremière van  Redbad. Tom heeft in de eerdere film van Roel Reiné, Michiel de Ruyter gespeeld.
Tom en Vera Moerenhout bezoeken de voorpremière van Redbad. Tom heeft in de eerdere film van Roel Reiné, Michiel de Ruyter gespeeld. (Foto: Ben Blom)

Redbad draait in Wijk bij Duurstede

door Ben Blom

Eerste week al snel uitverkocht

De rode loper lag uit bij de voorpremière op woensdag en de première op donderdag van de film Redbad. Zoals het hoort, stonden fotografen te dringen om een rode-loper-foto van een bekende Wijkenaar te maken.

Een film over de geschiedenis van een paar vierkante kilometer waar je ten minste wekelijks overheen loopt of fietst is bijzonder. Als de kritieken dan niet uitsluitend positief zijn, wordt de nieuwsgierigheid nog extra geprikkeld. Je merkte een positieve spanning, toen het theater Calypso vol liep. Gastheer Tom van Ginkel, niet voor niks winnaar van een landelijke prijs, voelde de sfeer goed aan. Hij heette alle toeschouwers van harte welkom en vertelde dat het theater de eerste weken volgeboekt is, maar dat het zinvol is je op de wachtlijst te laten zetten als je de film nog wilt zien.

Figuranten

Hij bracht de film ook meteen dicht bij huis door naar figuranten te vragen. Bij de voorpremière bleken er vier te zijn, bij de première een. Uiteraard werden ze gevraagd daar hun ervaringen. De zaal nam zich voor goed op te letten of ze na de montage nog in de film terug te vinden waren. En toen kwam het hoofd van regisseur Roel Reiné meer dan levensgroot de film inleiden. We werden voor twee uur en veertig minuten gedompeld in tijden waarin leiders vaker voor de vaardigheid met het zwaard kozen dat voor verbaal geweld. In de film bleef niet ieder hoofd op de romp, maar Redbad liet zien dat als je je hoofd erbij hield, je ook met een minderheid je slag kunt slaan.

Historisch

Zoals vaker bij boeken of films wordt voor het verhaal wel eens afgeweken van wat historici voor de waarheid houden. Calypso hield hier rekening mee en gaf als extra service de mogelijkheid om het boek van onze conservator Luit van der Tuuk: "Radbod, Koning in twee werelden" aan te schaffen. Er zal nog veel over de film nagepraat worden, mogelijk ook met bezoekers die naar de resten van Dorestad komen speuren.

Meer berichten