Haike Blaauw
Haike Blaauw

Dijenkletser

Haike Blaauw

Twee keer per jaar mag ik examineren op de Hogere Hotelschool Maastricht. Samen met een docent beoordeel ik een management
project van vijf studenten die zich ruim 5 maanden in het zweet hebben gewerkt om op HBO niveau een oplossing te zoeken voor een "bedrijfsprobleem". Meestal logeer ik het teaching hotel kasteel Bethlehem van de Hotelschool maar dit keer was het hotel vol en moest ik uitwijken naar een hotel in de stad.

Eenmaal ter plaatse aangekomen werd ik enthousiast begroet door de burgemeester van Wijk bij Duurstede. De burgervader bleek met het college in Maastricht te zijn in verband met het congres van de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Overal in stad zaten keurige clubjes burgemeesters en wethouders gezellig met elkaar op het terras te keuvelen, allen in afwachting van het congres dat de volgende dag van start zou gaan.

"Tot ieders verbazing gierden de gemeentelijke gezagdragers het uit"

In totaal zijn er in Nederland 380 burgemeesters en 1144 wethouders, Maastricht werd derhalve bevolkt door ruim 1500 potentiële congresgangers.
Tijdens het acht uur journaal werd er verslag gedaan van het VNG congres, hierbij bleek dat schrijver Tommy Wieringa het de hoogste tijd vond voor een aanslag op dagblad de Telegraaf.

Sterker nog, de schrijver vond dat deze brute poging om met een busje de gevel te rammen en vervolgens de redactie in de fik te steken veel eerder had moeten gebeuren.

Tot ieders verbijstering gierde een groot deel van deze gemeentelijke gezagsdragers het uit van het lachen over deze absurde opmerking. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een groep vooraanstaande bestuurders, die zelf regelmatig slachtoffer is van bedreigingen en geweld, deze opmerking van Wieringa als een geweldige dijenkletser ervaart?

De Telegraaf is kennelijk niet de favoriete krant van deze groep, maar is dat dan reden om hartelijk te lachen om een aanslag op het vrije woord?

Op het journaal heb ik de Wijkse burgemeester en wethouders niet kunnen ontwaren, hen kennende kan ik me nauwelijks voorstellen dat ze hebben meegelachen met de rest van het VNG klapvee, althans dat hoop ik van ganser harte.

Als columnist van de Wijkse Courant zal ik uit voorzorg de weg naar mijn voordeur alvast voorzien van een anti-tankgracht.

Meer berichten